Szexuális egészség

Donald Trump miatt ugrott meg az érdeklődés a hosszútávú fogamzásgátlás iránt

Medipress


Donald Trump már a kampány során utalt rá, hogy megválasztása esetén megvonja a támogatást egyes hosszútávú fogamzásgátló eszközöktől, ami azt jelenti, hogy az FDA által elfogadott eszközökre a jövőben nem terjed ki a biztosítás. Trump megválasztását követően így aztán rögtön megnőtt az érdeklődés az IUD iránt.

Az IUD, vagyis a méhen belüli fogamzásgátló eszköz egy réztekercs, amelyet az orvos helyez fel egy vizsgálat keretében. Az eszköz a nők körében azért népszerű, mert hosszútáv fogamzásgátlást tesz lehetővé: tíz éven keresztül nem kell tartani a nemkívánt terhességtől.

Trump nemrég bejelentette, hogy megvonja a támogatást a Planned Parenthood nevű programtól, illetve a jövőben hatályon kívül helyezi az ún. Affordable Care Act nevű törvényt, ami az FDA (Amerikai Élelmiszer és Gyógyszerengedélyezési Hatóság) által elfogadott fogamzásgátló eszközök széleskörű használatát segíti.

Nemrégiben éppen ezért már nők ezrei biztatták arra nőtársaikat, hogy szerezzenek be IUD hosszútávra, mielőtt az új törvénykezés hatályba lép, és ezért mélyebben a zsebükbe kell nyúlniuk. Hamarosan a fogamzásgátló tablettát sem fedezi a biztosítás, ezért az IUD nők milliói számára jelenthet megoldást a nem kívánt terhesség ellen.

A Google Trendben már néhány napon érezhető volt a megnőtt érdeklődés az IUD iránt: nők százezrei kezdtek rákeresni a méhen belüli fogamzásgátló eszköz használatának részleteire, és ez a szám az elmúlt napokban egyre csak nőtt.

kép forrása: snopes.com