Szexuális egészség

Chlamydia elleni védőoltás

betegszoba.hu


A Pittsburgh-i Gyerekkórház kutatói Toni Darville professzor vezetésével azonosítottak egy lehetséges célpontot, melynek segítségével a világ leggyakoribb szexuálisan terjedő bakteriális fertőzése, a Chlamydia trachomatis ellen lehet majd vakcinát kifejleszteni - jelent meg a Journal of Immunology szeptemberi számában.

Darville professzor, a Gyermekinfektológiai Osztály vezetője elismert C. trachomatis szakértő az egész világon. Munkatársaival olyan Chlamydia törzset találtak, melyből hiányzott a plazmid, egy kisméretű DNS-molekula. Ezek a baktériumok megfertőzték ugyan az egereket, ám nem okoztak bennük betegséget, azaz nem voltak tüneteik, sőt később a normális baktériummal való fertőzéstől sem betegedtek meg.

A következő lépés, hogy találjanak olyan plazmid-hiányos törzset, amely emberben is hasonlóan viselkedik.A Chlamydia tüneteit alig lehet észrevenni, ezért sokszor csak későn ismerik fel a betegséget, amikor már visszafordíthatatlan károsodást, meddőséget okozott. "A plazmid-hiányos törzzsel fertőzött egerek petevezetéke nem károsodott, sőt megvédte őket a későbbi virulens törzs okozta betegségtől is." - mondta Dr. Catherine M. O'Connell , a közlemény első szerzője