Szexuális egészség

Az idősek is szexre vágynak


Az idősebb férfiak nem csak hogy nem vetik meg a lepedőakrobatikát, de sokan közülük gyakrabban is vágynak rá. Ez derült ki az Annals of Internal Medicine december 7-i számának tanulmányából, melyben 2 783 ausztrál férfi vett részt a 75-95 éves korosztályból.

A megkérdezettek harmada legalább egyszer létesített intim kapcsolatot a megelőző évben, ezek 11 százaléka a 90 éven felüliek táborából került ki. A szexuálisan aktív idős urak 43 százaléka jelezte, hogy nem kap annyi gyengédséget, amennyit szeretne. A 75-79 év közöttiek 40 százaléka jelezte, hogy aktív nemi életet él. Azok közül, akiknél már bezáródott a kapu, közel 50 százalék fizikai elváltozást tett ezért felelőssé, mint például impotenciát okozó prosztata-betegségeket. 41 százalékukból az érdeklődés veszett ki.

A hálószobai teljesítmény csökkenését okozhatja még alacsony tesztoszteron-szint, a vérnyomáscsökkentők vagy antidepresszánsok mellékhatása, illetve a házastárs elhidegülése. Vajon mihez kezdjen a férfi, aki elégedetlen az aktusok számával? "Gyászoljuk meg, ami már elmúlt, de mindig lehet találni más, kellemes és bensőséges foglalatosságot." - javasolta Michael Bostwick, a Mayo Klinika pszichiáter professzora, aki a szexualitással és az öregedéssel kapcsolatos előadásokat tart. Azt is tanácsolja, hogy minden férfi beszéljen a partnerével a közösülést mellőző intim kapcsolati típusokról, vagy keressenek szexuális pozitúrákat az interneten a kreatív együttlét érdekében.  Azért jó tudni, hogy a Nagy Generáció még bírja szuflával!