Szexuális egészség

Ártanak a tiniknek a hollywoodi filmek szexjelenetei


A legújabb felmérések szerint a hollywoodi filmek szexjelenetei miatt fiatalabban kezdik a szexuális életüket és egyre kikapósabbak a kamaszok. Emellett egyes pszichológusok szerint a népszerű filmek szexuális tartalmú jelenetei miatt a fiatalok egyre inkább hajlamosak a védekezés nélküli együttlétekre is.

A Dartmouth Egyetem szakértői közel 700 közkedvelt film szerelmi jeleneteit elemezve jutottak ezekre a megállapításokra. "Ezek a jelenetek alapvetően befolyásolják a tinédzserek személyiségfejlődését és arra ösztönzik őket, hogy későbbi kapcsolataikban belemenjenek a rizikósabb helyzetekbe is" - nyilatkozta Dr. Ross O’Hara, a kutatás vezetője.

Az adatokból kiderült továbbá, hogy minden egyórányi végignézett szexuális tartalmú jelenet hatására ötszörösére növekedett a szüzesség elvesztésének esélye a megtekintést követő hat évben. "Ezek alapján nagyon is van értelme annak, hogy a szülők beleszóljanak abba, gyerekeik mit nézhetnek meg és mit nem" - vélekedett a szakértő.

A kutatók összesen 1228, 12 és 14 év közötti gyereket vizsgáltak meg, akiknek aztán hat éven keresztül kísérték figyelemmel a szexuális fejlődését. A gyerekeknek a kutatás elején ki kellett választani egy véletlenszerűen összeállított 50-es listából, hogy melyik filmeket látták és melyikeket nem. Hat évvel később a tudósok megvizsgálták, mennyire aktívak szexuálisan, mennyire hajlamosak kockázatot vállalni szerelmi életükben és hogy milyen gyakran használnak óvszert.

Az eredmények szerint egyértelmű kapcsolat van a látott szexjelenetek száma és a szexuális viselkedés között. A résztvevők saját bevallásuk szerint megpróbálták imitálni a képernyőn látott szerelmi jeleneteket. A kutatók az 1998 és 2004 között bemutatott 684 legnépszerűbb film szexuális tartalmát is megvizsgálták. Meglepő módon a legtöbb filmben, még a családi filmekben is történik utalás a szexre, vagy valamilyen szexuális tartalmú üzenetre.

A legtöbb szexjelenetet az "Egy sorozatgyilkos nyara" című Spike Lee filmben, a "40 nap és 40 éjszaka" című Josh Hartnett filmben és az "Amerikai Pite" című vígjátékban láthatták a tinédzserek, de a "Neveletlen Hercegnő" című családi vígjátékban is volt 42 másodpercnyi szexuális tartalom.

A legnagyobb gond Dr. O’Hara szerint, hogy a legtöbb esetben egy szó sem esik a biztonságos szexről és a fogamzásgátlásról. "A kamaszkori hormonális változások miatt a tinédzsereknek nagyon nehezükre esik racionálisan gondolkodni, ha a szexualitásra kerül a sor, ezek a filmek pedig tovább erősítik bennük a felelőtlenséget."

Egy korábbi felmérés tanúsága szerint az 1950 és 2006 között készült filmek 84 százalékában található valamilyen szexuális tartalom. A mostani kutatás részletes leírása a Psychological Science című tudományos szaklapban olvasható.