Szexuális egészség

Amit tudni kell a merevedési zavarról

betegszoba.hu


A férfiak szexuális teljesítőképességéről szóló beszélgetések a suttogásból hangos kiabálássá lettek. A merevedési zavar többé nem titok, és egyre több férfi beszél róla nyíltan.

A reklámok folyamatosan arról győzködnek, hogy a hálószobai segítőtárs csak egy receptnyire van tőlünk. Míg az országban csaknem 35 millió férfi szexuális életét változtatta meg a kis kék tabletta, Jack Mydlo urológus szerint a férfiak az orvosok és gyógyszerészek segítsége nélkül is fokozhatják potenciájukat. "Az utolsó mentsvár legyen a kék tabletta, mert a merevedés mechanizmusa részben lelki eredetű. A megfelelő hangulatban kell lenniük, a megfelelő személlyel, és vigyázniuk kell magukra." - mondta Mydlo, az urológiai tanszék professzora és elnöke. Meglepő, de az orvoshoz forduló férfiak nagy része nem is él párkapcsolatban. "A péniszprotézist használó férfiak 30 %-ának nincs is állandó partnerük." - mondta Mydlo. "Előbb vesznek nyerget, mint lovat, hogy úgy mondjam, és azt hiszik, majd az implantátum segítségével sikerül felszedniük valakit. Ehelyett Mydlo néhány javaslattal segítene rajtuk Valentin nap alkalmából.

Hagyja abba a dohányzást

A cukorbetegség és a magas vérnyomás gátolja a vér péniszbe való jutását, mely merevedési zavart okoz. De ha ezeket az állapotokat karban is tartjuk, a következő lépés az, hogy hagyjunk fel a dohányzással. "Ez az egyes számú dolog, amit megtehetünk a merevedési zavar megszüntetése érdekében." - mondja Mydlo. A dohányzás rontja a vérkeringést. Azt azonban ne várjuk, hogy a leszokással egy pillanat alatt megváltozik a helyzet. 12-24 hónap kell, mire az utolsó szál cigaretta után helyreáll a megfelelő működés.#img1#

Figyeljünk a koleszterinszintre

A koleszterin is közrejátszhat a merevedési zavar kialakulásában. "Akiknek 240 felett van a koleszterinszintje, kétszeres az esélyük arra, hogy kialakul náluk a merevedési zavar." - mondja Mydlo. Ez azért van, mert a magas koleszterinszint miatt lerakódások keletkeznek a pénisz ereiben és az artériákban, mely akadályozza a vérkeringést. Ha pedig a vér nem kering megfelelően, akkor merevedés sincs. Lássanak neki a testedzésnek és írassanak fel orvosukkal koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket.

Fogyjunk le

Az elhízás nem csak az önbecsülést befolyásolhatja negatívan, de a szexuális teljesítményt is. "A test zsírszövete a tesztoszteront ösztrogénné alakítja. Kisebb tesztoszteronszinttel nehezebb az erekciót elérni, akárhány pirulát is szednek be." - mondja Mydlo. A fogyással javul a tesztoszteron-ösztrogén aránya, ezzel együtt pedig a libido és a merevedés is. A koleszterinszint is csökken, ami jó hatással van a vérkeringésre.

A 18 millió merevedési zavarban szenvedő férfinak segíthetnek a fenti trükkök. Másoknak Mydlo azt javasolja, hogy keressék fel az urológust. Csak egyetlen dologban nem segíthetnek: hogy megtalálják a megfelelő partnert. Ezt a feladatot pedig bízzuk Ámorra. "Azt hiszik, ha nem teljesítenek jól, senki sem akarja majd őket. Az igazság azonban az, hogy ha nincs lelki kapcsolatunk a kedvesünkkel, minden hiábavaló."