Szexuális egészség

A terméketlenség növeli a szívbetegség kockázatát


Százharmincötezer férfi egészségi állapotát egy évtizeden át nyomon követve kiderült, hogy a gyermektelen férfiak nagyobb kockázattal haltak meg szívbetegségben, mint azok, akiknek volt gyerekük - közölték amerikai kutatók.

 A Human Reproduction című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint lehetséges, hogy a terméketlenség a későbbi szívproblémák első jelei között van. "Egyre több bizonyíték van arra, hogy a terméketlenség ablak lehet a férfi későbbi egészségére" - magyarázta Michael Eisenberg, a kaliforniai Stanford Egyetem munkatársa. Mint hozzátette, bizonyos ráktípusok is nagyobb kockázattal jelennek meg a terméketlen férfiaknál.

Eisenberg kutatócsoportja 135 ezer házas vagy korábban házas, 50 év feletti férfit vont be a követéses vizsgálat indulásakor, 1996-ban. Közülük 92 százaléknak volt legalább egy gyereke. A követés tíz éve alatt a férfiak mintegy 10 százaléka halt meg, a halálokok ötöde volt szívbetegség. Az adatok elemzésekor kiderült, hogy a gyermektelen férfiaknak 17 százalékkal nagyobb volt a kockázatuk a szívbetegség miatti halálozásra, mint azoknak, akiknek volt gyerekük.

Azt nem tudták meghatározni a kutatók, hogy a házas férfiak gyermektelenségének hátterében milyen arányban húzódott saját döntés, a házastársuk terméketlensége vagy a saját terméketlenségük. "Én úgy hiszem, hogy biológiai ok áll a háttérben" - hangsúlyozta azonban egyéb adatok elemzése alapján Eisenberg.


Szív- és érrendszeri betegségek

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!