Szexuális egészség

A szív védelmével a merevedési zavar ellen


Egy új tanulmány szerint az életmódváltás és a szívgyógyszerek alkalmazása egyaránt segít a merevedési zavar kezelésében.

A minnesotai Mayo Klinika kutatói hat korábbi tanulmányt vettek górcső alá, amelyekbe négy országból összesen 740 férfit vontak be. Azt vizsgálták, hogy az életmódváltás és a gyógyszerek hogyan javították az alanyok szexuális teljesítőképességét.

Mindegyik vizsgált megfigyelés azt mutatta, hogy az életmód megváltoztatása és a vérzsír szintjének normalizálása csökkenti a problémát. A szívbetegségeknek és a merevedési zavarnak sok közös oka van, amelyek azonban mind kordában tarthatóak: ilyen a magas vérnyomás, a dohányzás, az elhízás és a kevés testmozgás. Ráadásul a merevedési zavar a szívbetegség egyik fontos figyelmeztető jele is lehet.

A tanulmány az Archives of Internal Medicine című folyóirat szeptember 12-i online kiadásában jelent meg. Szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy ahogy csökkent az érintetteknél a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, úgy javult a szexuális életük is. Ez még akkor is megfigyelhető volt, ha csak a szívbetegség kezelésére alkalmazták a gyógyszereket vagy az életmódváltást.