Szexuális egészség

A szexuális felvilágosítás a szülő dolga


Az amerikai szülők azt szeretnék, ha ők lennének az elsők, akiktől szexuális felvilágosítást kapnak gyermekeik, de úgy tűnik, a média és a kortárscsoportok egyre inkább átveszik tőlük ezt a szerepet.

A kutatók 1605 minnesotai szülővel beszélgettek, akiknek iskoláskorú gyerekeik vannak, és a megkérdezettek 98 százaléka szerint az ő feladatuk lenne gyermekükkel a szexről beszélgetni, mégis csak 24 százalékuk vélte úgy, hogy ténylegesen ő az elsődleges ismeretforrás gyermeke számára. Ehelyett - a szülők véleménye szerint - a gyerekek többsége a médiából vagy a barátoktól szerzi be a szükséges ismereteket.

A tanulmány társszerzője, Debra Bernat, a Florida Állami Egyetem munkatársa elmondta, hogy korábbi tanulmányokból viszont épp az derült ki, hogy a gyerekek is a szüleiket tartják az elsődleges információforrásnak, és a szülők befolyásolják őket leginkább döntéseikben. Nancy Irwin, Los Angeles-i klinikai pszichológus levonta a következtetést: "A fő kérdés tehát az, hogy a gyerekek miért nem kapják meg a szükséges információkat a szüleiktől, mikor elsősorban tőlük várják azokat. Ez egy figyelmeztető jel lehet a szülők számára, hogy ők és a gyerekeik ugyanazt akarják, már csak a megfelelő eszközöket kéne megtalálniuk, hogy a két érdek összetalálkozzon."