Szexuális egészség

A meddőség oka


Egy mutáció a terhességhez szükséges hormon alacsony szintjét okozhatja - olvasható a Human Reproduction oldalain.

Egy génvariáció, mely koleszterin-anyagcsere hibás szabályozását eredményezi, a progeszterontermelést szintén befolyásolja, és felelős lehet a terhesség elmaradásáért. A Johns Hopkins Egyetem munkatársainak vizsgálata mintegy 200 meddő hölgyre terjedt ki, akik mesterséges megtermékenyítési eljáráson estek át. A kutatók kilenc esetben azonosították a SCARB1 nevű génnek változatait. A kilenc hölgy mindegyikénél alacsony progeszteronszintet mértek, mely a korai fázisban a terhesség fenntartásának képtelenségéhez vezet. A problémán sajnálatosan a progeszteronkezelés sem segített.

Dr. Annabelle Rodriguez és munkatársai szerint a SCARB1 gén variációjának előfordulása a teljes népesség 8-13 százalékában tapasztalható. A kutatók kifejlesztettek egy tesztet, melynek segítségével vérből kimutatható a genetikai elváltozás. Mindazonáltal jelenleg erre a típusú meddőségre hatásos kezelés nem létezik.

Meddőséget azonban számos más ismert, és nem ismert tényező okozhat, melyek szerte a világon intenzív kutatás tárgyát képezik.