Szexuális egészség

A lenmagolaj nem enyhít a hőhullámokon


A menopauzával járó hőhullámok biztonságos ellenszere utáni kutatás újból meghiúsult, miután több másik anyag után a lenmagolajról is kimutatták, hogy nem csökkenti a kellemetlen tünetek gyakoriságát.

A Klinikai Onkológusok Amerikai Társaságának chicagói konferenciáján Dr. Joanne E. Mortimer, a duartei City of Hope Rákközpont kutatója bejelentette, hogy a napi rendszerességgel alkalmazott lenmagolaj a placebónál nem bizonyult hatékonyabbnak az emlőrákban szenvedő és nem szenvedő nők hőhullámainak visszaszorításában. "Sajnálatos dolog, mert ez nagyon gyakori panasz, nem csak az emlőrák túlélőkben, hanem a menopauzán átesett nők esetében is. Ezeknek a szegény nőknek most még eggyel kevesebb lehetőségük maradt" - mondta Mortimer.

Hőhullámok azokban az emlőrákos betegekben jelentkeznek, akik hormonkezelésen estek át daganatuk miatt, valamint a normális menopauzán áteső nőkben. A probléma az, hogy ha a hormonkezelést végző páciensek jelentős mellékhatásokat tapasztalnak, nagyobb a valószínűsége, hogy elmaradnak a kezelésről, ez azonban rosszabb kimenetelt eredményez. Az ösztrogénterápia hatékonynak bizonyult a hőhullámok gyakoriságának visszaszorításában, ez azonban nagyon magas egészségügyi költségekkel jár, nem is beszélve a stroke és a vérrögök kialakulásának megnövekedett kockázatáról.

A lenmagolaj lignánt tartalmaz, ami az ösztrogén ellen hathat.

A legújabb tanulmány során heti legalább 28 hőhullámot tapasztaló, közel 200 menopauzán átesett nő véletlenszerűen kiválasztva vagy placebót vagy lenmagolajat kapottak hat héten keresztül. A nők fele szenvedett emlőrákban, a másik fele nem. Bár mindkét csoport a tünetek csökkenéséről számolt be, a csökkenés körülbelül egyforma volt a két csoportban. Mindkét csoportban tapasztaltak mellékhatásokat is, puffadást, hasmenést és hányingert, ami Sandhya Pruthi, a tanulmány szerzője szerint valószínűleg a placebo és a lenmagolajos "müzliszelet" rosttartalmának tudható be.

A szakértők szerint tovább kell folytatni a kutatásokat a hőhullámok hátterében álló biológiai mechanizmusok felderítésére, olyan anyagok azonosítására, amelyek hatékonyan képesek csökkenteni a hőhullámok előfordulását, hogy egyre több emlőrákos beteg tartson ki a kezelés mellett, a betegség kedvezőbb kimenetelét eredményezve.