Szexuális egészség

A HPV elleni oltás mellékhatásai


Az amerikai orvosszövetség folyóiratának (JAMA) augusztusi 19-i számában a humán papillomavírus (HPV) elleni vakcina mellékhatásairól jelent meg egy tanulmány. Az eredmények szerint ez az oltás nem jár nagyobb kockázattal, mint más oltások, viszont azoknál gyakrabban eredményez ájulást, illetve vérrögképződést.

2006 júniusában engedélyezte az amerikai gyógyszerellenőrzési hatóság (FDA) a HPV 6-os, 11-es, 16-os és 18-as típusa ellen védő, úgynevezett kvadrivalens vakcinát, mely 9 és 26 év közötti nőknek adható be. Az Egyesült Államokban rutinszerűen 11 és 12 éves kor közt oltanak fél év alatt 3 dózisban, majd 13 és 26 éves kor között még egy emlékeztető oltást adnak be. "A HPV 16-os és 18-as típusa okozza világszerte a méhnyakrákok 70 százalékát, de egyéb rosszindulatú folyamatokban is szerepet játszhat. A 6-os és 11-es típus pedig a nemi szerv szemölcseinek okozója" - fejtik ki a szerzők.

A vakcina engedélyezését klinikai vizsgálatok előzték meg, összesen több mint 21 000 nő bevonásával. A mellékhatások általános előfordulási gyakorisága megegyezett az oltást és a placebót kapó csoportban (59, illletve 60 százalék), súlyos mellékhatás mindkét csoportban az oltottak kevesebb, mint 0.1 százalékánál következett be.#img1#

Dr. Barbara A. Slade egy atlantai betegségmegelőzéssel foglalkozó központban munkatársaival a 2006. június elejétől 2008. december végéig beadott 23 millió oltás adatait összesítette. Megállapításaik szerint minden 100 000 oltásból 53.9 okozott nemkívánatos mellékhatást, ami az esetek 40 százalékában lépett fel az oltás napján, 60 százalékuk az első, 25 százalékuk a második, 13 százalékuk pedig a harmadik dózist követően. 6.2 százalékuk volt súlyos, összesen 32 haláleset is történt ezekkel összefüggésben. Minden 100 000 oltásra 8.2 ájulás és 7.5, az oltás helyén fellépő lokális reakció jutott, 6.8 esetben tapasztaltak az oltottak szédülést, 5 esetben hányingert, 4.1 esetben fejfájást, 3.1 esetben túlérzékenységi reakciót, 2.6 esetben kiütést. 0.2 esetben figyeltek meg vérrögképződést, ugyanilyen arányban autoimmun megbetegedést, illetve az úgynevezett Guillan-Barré szindrómát, ami a perifériás idegrendszer immuneredetű bénulása. Körülbelül minden egymilliomodik eset végződött anafilaxiával vagy halállal.

Az összes mellékhatás közül az ájulás és a vérrögképződés bizonyult más oltásokhoz képest gyakoribbnak. "Az előzetes klinikai tesztelések alapján ilyen mellékhatásprofilt vártunk. Az ok-okozati kapcsolatok felderítésére további megfigyeléseket és értékeléseket végzünk" - összegzik a cikk szerzői.