Szexuális egészség

A gonorrhoea még mindig túl gyakori


A gonorrhoea ma az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Ma már a népiesen kankónak vagy trippernek is nevezett betegség igen gyors terjedésével és kezelésével is meggyűlik az orvosok baja.

A kórokozó ellen eddig sikerrel alkalmazott fluoroquinolonok (ciprofloxacin, ofloxacin, és levofloxacin) ideje kezd lejárni. Egyre gyakoribb ugyanis homo- és heteroszexuálisok körében a fluoroquinolone-rezisztens Neisseria gonorrhoeae (QRNG).

John Douglas, az amerikai Betegségellenőrző és -megelőző Központ (CDC) szexuális úton terjedő betegségek megelőzéséért felelős részlegének vezetője szerint a gonorrhoeát cefalosporinokkal kell kezelni. A betegség nemi szerveket és végbelet érintő formája jól reagál az injekcióban beadott ceftriaxon-ra (cefalosporin), a garat fertőzésére nincs megfelelő ajánlás.

A CDC az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) karöltve nemzetközi szinten hívja fel a figyelmet a kórokozó terjedésére, különös tekintettel a rezisztens törzs arányának emelkedésére. A szervezet célja a gazdaság és gyógyszeripar bevonásával egy gonorrhoea elleni hatásos gyógyszeres terápia kifejlesztése.