Szépség, plasztika

Szerepet játszhat a napégés a rosacea kialakulásában

betegszoba.hu


Egy új kutatás azt sugallja, hogy a bőr kivörösödésével járó rosacea nemcsak örökletes tényezők következménye, de a korábban elszenvedett napégéseké is. Az általában az arcon megjelenő betegség duzzanattal és érelváltozásokkal is jár, 14 millió amerikait érint és oka ismeretlen.

Dr. Alexa Boer Kimball, a Harvad Egyetem Orvosi Karának nőrgyógyász docense munkatársaival 130 embert vizsgált, felerészben középsúlyos-súlyos rosaceában szenvedőket, felerészben egészségeseket és kiderült, hogy akinek a családjában előfordult a betegség, háromszor gyakrabban betegedtek meg maguk is, továbbá a rosaceás betegek 44 százalékánál fordult elő élete során valamikor hólyagos napégés. Az eredmények még a korra és nemre történő korrigálást követően is statisztikailag szignifikánsak voltak.

Kimball elmondta, hogy a kutatás arra nem derített fényt, hogy vajon a napégés hozzájárul-e a rosacea kialakulásához vagy épp fordítva: a rosaceás emberek hajlamosabbak a napégésre bőrük állapota miatt. Akinek a családjában előfordult már a betegség, ajánlja a széles spektrumú fényvédő krémek és más, a leégést megelőző intézkedések használatát.

Egy korábbi kutatásban Kimball azt vizsgálta, összefügg-e a rosacea a túlsúllyal. "További vizsgálatokra van szükség, hogy felderítsük, van-e kapcsolat a magasabb BMI és a rosacea között, mivel a nagyobb testsúly hozzájárulhat az állapot kialakulásához" - magyarázta Kimball.