Szépség, plasztika

Leszívás után bankba kerülhet a zsír


Egy floridai plasztikai sebész ”zsírbankot” nyitott a pácienseinek, ahol a leszívott anyag elraktározható későbbi felhasználásra.

Dr. Jeffrey Hartog intézményében rendkívül alacsony hőmérsékleten fagyasztják le a zsírt, amely így későbbi beavatkozásokkor felhasználható. A páciensek ezáltal elkerülhetik az újabb leszívást vagy a mesterséges implantátumokat, ha például testszobrászatra vagy ráncfelvarrásra szánják el magukat. Ezekhez általában a test más területeiről szerzik a szükséges zsírt.

A sebész így nyilatkozott az Orlando Sentinel című lapnak: "Az alanyt csak egyszer kell ilyenkor altatni, és az anyag bármikor felhasználható." A lehetőség bárki előtt nyitva áll, aki zsírleszívásra jelentkezik hozzá, és Hartog nagy érdeklődésre számít. A beavatkozás után az anyagot megtisztítják majd lassan mínusz 192 Celsius-fokra hűtik. Mindezért a tárolás első évében 900 dollárt (190 ezer forintot) majd a további években 200 dollárt (42 ezer forintot) kell fizetni.

Többen azonban kétségeiknek adtak hangot az eljárással kapcsolatban. Dr. Stephen Baker, a Georgetown Egyetem oktatója szerint nem bizonyított, hogy a zsír jól viseli a szállítást. A téma szakértője, Dr. Daniel Del Vecchio azt mondta, "állatkísérletek bizonyították, hogy a fagyasztott zsír kevésbé jól felhasználható, mint a friss." Ugyanakkor "a tárolás kész logisztikai rémálom lenne. Léteznek ennél jobb megoldások is."

A legnagyobb probléma azonban az, hogy bármikor porszem kerülhet a gépezetbe. "Még a legjobb szövetbankokban is emberek dolgoznak, akik hibázhatnak. Beláthatatlan következményekkel járhat, ha valaki nem a saját zsírszövetét kapja meg. Ezért hatalmas kockázatnak teszi ki magát, aki belefog ebbe." - vélekedett Dr. Baker.