Szépség, plasztika

Komoly problémát okozhatnak az antidepresszánsok

betegszoba.hu


Egy nemrég végzett kutatás szerint bizonyos gyakran alkalmazott antidepresszánsoknak és növényi alapú gyógyhatású készítményeknek káros hatásai lehetnek egyes folyamatban lévő szépészeti beavatkozásokra.

A New Yorki kutatók összesen 29 olyan gyakran alkalmazott növényi gyógykészítményt és antidepresszánst találtak, amelyek alkalmazása akár komoly problémákat is okozhat szépészeti beavatkozások esetén. A leggyakoribb probléma, hogy ezek a szerek általában csökkentik a véralvadást, így vérzési gondok léphetnek fel műtét közben.

A szakértők ezért mindenképp arra kérik az ilyen gyógykészítmények és gyógyszerek használóit, hogy műtétjük előtt konzultáljanak háziorvosukkal és a beavatkozást végző sebésszel, és lehetőség szerint két héttel a műtét előtt hagyják abba a szerek szedését.#img1#

Az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának adatai szerint 2007-ben az Egyesült Államokban 11.8 millió szépészeti műtétet végeztek.

Az Országos Egészségügyi Statisztikai Hivatal (NCHS) felmérése szerint 2005-ben az amerikaiak 118 millió dollárt költöttek antidepresszánsokra. Szintén az NCHS adatai szerint az amerikai lakosság mintegy 32 százaléka alkalmaz rendszeresen valamilyen növényi alapú gyógyhatású készítményt.