Szépség, plasztika

Ingyenes a plasztikai műtét a szegényeknek

betegszoba.hu


Rio de Janeiróban, a világ egyik legcsillogóbb helyén, ahol az egész éves strandkultúra miatt az emberek egymást túllicitálva tartanak igényt a figyelemre, a tökéletes test eléréséért folytatott hajsza már akár a város leges-legszegényebb lakosai számára is elérhetővé vált.

Az elmúlt hetekben minden egyes nap több száz szerény anyagiakkal rendelkező helyi lakos özönlött a várost övező kunyhótelepekről a belvárosba, hogy sorba álljon egy forradalmian új egészségügyi központ előtt, amely - a szerencséseknek - ingyen végez kozmetikai műtéteket. Valóra vált álom ez azoknak az embereknek, akik normál esetben csak addig tudnak gondolkodni, hogy étel kerüljön az asztalra, és legyen valami munkájuk.

Azok számára, akik bizonyítani tudják, hogy havonta kevesebb mint 500 realt (230 dollár) keresnek, a központ úgy osztogatja a bőrfeszesítő Botox-kezelést és a lézeres szőrtelenítést, mint a cukorkát. E finom versengésben a szegényes fizetésen kívül a másik hátrány az, hogy órákig kell sorban állni a többiekkel.

"Tegnap este 11 órakor érkeztem, és a járdán aludtam, hogy az első számok egyikét megkapjam" - meséli a 28 éves transzvesztita Vander Rodrigues munkanélküli fodrász. A sorban állóknak ugyanis sorszámot osztanak ki. Vander, aki elmondása szerint "a lézeres szőrtelenítésről és néhány visszér eltávolításáról álmodozik", nagyon bízik a Kozmetikai Sebészet Brazil Szövetségének (SBME) programjában.

Minden nap reggel 8 órától délig 200 sorszámot osztanak szét a klinikához özönlő több száz embernek. A várakozók döntő többsége nő. A program abból a kezdeményezésből indult ki, melyet a 82 éves brazil Ivo Pitanguy, a 20. század egyik legkiválóbb plasztikai sebészének tartott szakember talált ki. Hetente egy nap Pitanguy orvoscsoportja és tanítványai több tucat rekonstruktív és szépészeti műtétet végeznek a szegényeken a Santa Casa de Rio nevű állami kórházban.#img1#

Nincs azonban túl sok rekonstruktív műtét ajakhasadékra és más hasonló rendellenességre az SBME járóbeteg klinikáján, ahol a többség célja az - abban az országban, amely bevezette a tangát a strandon - hogy úgy nézzen ki és úgy érezze magát, mint egy filmcsillag. Vagy legalább mint egy felejthető szappanopera színésznő, aki idomaival megállásra készteti a forgalmat.

Virágos miniszoknyájában és farmerdzsekijében, világos retiküljét lóbálva Vander büszkén tartja a kezében a 15-ös számot tartalmazó cédulát, amely lehetővé teszi, hogy hamarosan "boldogabbá" válhasson, és "jobban érezhesse magát".


"Itt senkinek sincs annyi pénze, hogy megengedhessen magának ilyen ellátást".


"Nagyon régóta szeretnék már lézeres szőrtelenítést, különösen az arcomon" - mondja Vander. "Rengeteg időt elfecsérlek a csipesszel és a nagyítós tükörrel" - teszi hozzá széles mosollyal.

Ana Lucia Cortes, a 46 éves iskolai takarítónő szintén az előző éjszaka érkezett a klinika elé, bár elmondása szerint csak "véletlenül". Amikor előző nap a bíróságon járt válókeresete ügyében, a bíróság gondnoka a következő javaslatot tette: "Most, hogy el fog válni, miért nem áll be abba sorba, és szépítteti meg magát?" Miután egész éjszaka egy újságon ücsörgött, Ana Lucia a 24-es sorszámot kapta. Végleg búcsút szeretne inteni a cellulitisznek, el szeretné távolíttatni a visszereit, és talán később egy hasplasztikát is végeztetne. "Ez egy kivételes lehetőség" - mondja. "itt senkinek sincs annyi pénze, hogy ilyen ellátást engedhessen meg magának."

Amikor a helyi tévécsatorna bejelentette a programot, a klinikát elárasztották a válaszok. Miután elmagyarázták nekik a kezelést és elbeszélgettek egy pszichológussal, Ana Lucia és Vander is beutalót kaptak március 16-ára, amikor megkezdik átalakításukat.

Az orvosok tagadják azokat a vádakat, miszerint a betegek kísérleti patkányok lennének a kísérleti eljárások kipróbálásához, és azt állítják, hogy a szépséget felajánlják a rászorulóknak. Az SBME klinikáján csak felületes kezelések, például bőrkezelések vehetők igénybe ingyen, nem úgy, mint Pitanguy Santa Casa de Rio kórházbeli kezdeményezésének keretében, ahol a szegények akár zsírleszívást, mellimplantátumot vagy fenékplasztikát is kérhetnek.

Doctor Nelson Rosas, az SBME oktatási- és kutatóközpontjának igazgatója az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a plasztikai sebészet gyakoroltatása tanítványaikkal a rászorulókon valójában "emberbaráti cselekedet". A klinika "a plasztikai sebész szakembereket a szegények érdekében kívánja képezni". "Megállapodásunk van laboratóriumokkal és magánegyetemekkel, amelyeket finanszírozunk. Körülbelül 180 orvos vesz részt ebben a kezdeményezésben."

November 10. és 19. között 1800 embert választanak ki és részesítenek ingyenes kezelésben. A program 1998-as megindítása óta közel 17000 ember vette igénybe a szolgáltatást. És még ha a felajánlott kezelések felszínesek is, az eredményeket a páciensek egyértelműen nagyra értékelik.

A 38 éves Denise Vieira új megjelenéssel büszkélkedhet. "Korábban, amikor mosolyogtam, szörnyű szarkalábak jelentek meg a szemem körül. Négy Botox injekciós kezelés után máris rengeteget javult" - állítja.