Szépség, plasztika

Heg nélküli műtét természetes nyílásokon keresztül?

betegszoba.hu


Első, három évvel ezelőtti súlycsökkentő műtétje után Paul Martin azt fontolgatta, hogy egy tetoválást készíttet négy kis sebészi hege köré.

Második, decemberi súlycsökkentő műtétje után azonban Martinon nem keletkeztek a tetoválás bővítését jelentő újabb hegek. "Csupán egy enyhe torokfájással ébredtem."- közölte a beavatkozásról, amely körülbelül két órás volt. "Nem járt fájdalommal, mivel nem volt semmilyen bemetszés."

Az 53 éves Martin egyike azon első embereknek, akiket a Stanford Kórház és Klinika sebészei operáltak meg egy természetes nyíláson át történő műtét során. Az ő esetében az egész műtétet a torkán keresztül végezték el.

"Egy endoszkóp-szerű műszert vezettünk le a torkán, amelynek 'kacsacsőr' van a végén."- közölte Dr. John Morton sebész. "A kacsacsőrön belül található egy apró, varrógép-szerű eszköz, benne egy tű, műanyag fonállal."

Morton, aki sebész docens, redőket varrt a sztómában, amely a páciens belei és egy kis külső zsák közötti nyílás, amit egy korábbi műtét során hoztak létre. Ezután a redőket az endoszkóp köré erősítette, csökkentve a sztóma méretét 20 milliméterről 14-re, ezáltal segítve a Martin által emésztett étel mennyiségének csökkentésében.

Morton szerint az általa végzett beavatkozás a folyamatosan fejlődő eljárások része. "Ezek a 'minimális behatolás' eljárásai. Egyre távolodunk a sok kis bemetszéstől az egyetlen hegig, vagy egyes esetekben akár a heg nélküli állapotig. Evvel csökkenthető a fájdalom és felgyorsul a lábadozás."- közölte.#img1#

Miközben Dr. Morton és más Stanford Egyetemi sebészek folytatják a heg nélküli és egyetlen bemetszéssel járó beavatkozások finomítását, szerinte a hajlékonyabb eszközök fejlesztésén a sor, amelyek segítségével a sebészek kis területeken és sarkokon túl is tudnak majd dolgozni. "Ez az elsődleges iránya a kórház Sebészeti Innovációs Programjának, hogy új eszközöket és új technológiákat keresünk ezen beavatkozások elvégzésére."- tette hozzá.

A természetes nyílásokon keresztül történő műtétek elvégzésére alkalmas testnyílásaink továbbá a száj, a vagina, a végbél és a pénisz. Ahelyett, hogy a hasfal fájdalmas felvágásával távolítanánk el egy húgyhólyagot, a sebészek például az ilyen természetes nyílásokon át távolítják el, csökkentve a páciens fájdalmát és felgyógyulási idejét.

Egy másik, súlycsökkentő műtétre váró páciense esetében Dr. Morton egy újabb megközelítést választott. David Pierson, 32 éves építésvezető, 12 éves kora óta elhízott, és kitűnő alanynak tűnt egy gyomorgyűrűs és gyomor bypass műtéthez. Hol itt a csavar? A teljes beavatkozást a páciens köldökén keresztül ejtett apró vágáson keresztül végezték el - az első ilyen műtétet Észak-Kaliforniában.

Morton egy laparoszkópos eszközt és egy kamerát - amelyek a gyűrűzéshez szükségesek - helyezett be a köldökön keresztül, amely szerinte ideális bemeneteli pont. "Az eszköz egyetlen irányba haladt: felfelé. Az egyetlen kihívást jelentő részt a csomók megkötése jelentette. De elég simán ment és remekül néz ki."- közölte. "Tudjuk, hogy egy bemetszés kevésbé fáj, mint négy vagy öt, és minél lejjebb van a metszés, annál kevesebb a fájdalom." A ködökön keresztül való bemetszéssel elkerülhető volt a bordákhoz közelebbi nagy bemetszés, amely fájdalmat okozott volna a húzó izmok miatt.

Pierson szerint, ahogy felébredt a kétórás műtétből, olyan érzése volt, mintha előzőleg felüléseket csinált volna. Egy éjszakát a kórházban töltött, a következő héten pedig már visszaáll a munkába. "Két napig nem láttam a bemetszést a kötözés miatt. Ám ahogy lekerült a kötés, csak kis öltéseket láttam."

A Martinon végzett műtétnek - amelyet stomaphyx-nek neveznek - semmi külső nyoma nem volt, mivel a torkán át végezték. Ahogy Martin is csak "újrahangolásnak" nevezi, mivel a 2006-ban végzett gyomor bypass műtétje után enyhe súlynövekedést észlelt. Az első műtét előtt Martin alig kapott levegőt, elektromos széket kellett használnia munka közben is. Most már körbe tudja járni az építkezési területeket és lépcsőzik. December óta majdnem 8 kilót fogyott.

A két évvel korábbi műtét után Martin kezdetben 68 kg-ot fogyott, mielőtt némit visszaszedett volna magára. Az ilyen újrahízás ritka. A Dr. Morton által végzett 1200 beavatkozás közül csupán 20 ember hízta vissza leadott súlyának több mint 5 százalékát. "Ám az elhízás egy krónikus betegség, és előfordulhatnak visszaesések."- tette hozzá. "Így újabb lehetőségeket keresünk a számukra."