Szépség, plasztika

Ha munkát keresel, ez neked szól!


A fotogén marketing asszisztenst, Susie Warwickot még sosem utasították el egy munkahelyen sem. A húsz eves hölgy már hat éve dolgozik, és úgy véli, a külső legalább annyira fontos az interjúk során, mint a tapasztalat és az önéletrajz. "Minden cég olyan személyeket szeretne alkalmazni, akik jó kiállásúak, szépen öltözködnek." - mondta.

"A személyiség is fontos. Minden attól függ, hogy milyen területen kívánunk elhelyezkedni. Néhány ágazat sokkal felszínesebb a többinél."A Sydney Egyetem tanulmánya, melyet közel 200 divat-és ékszer-kiskereskedő bevonásával végeztek, felfedte, hogy a "külcsín" igen elterjedt a divatszakmában, ahol a külső sokkal fontosabb, mint a korábbi tapasztalat. A szakemberek azonban felhívják a figyelmet arra, hogy nem a kiskereskedelem az egyetlen ilyen ágazat: ugyanez a helyzet a vendéglátóiparral, az idegenforgalommal és a telekommunikációval.

Csaknem az összes megkérdezett kiskereskedő azt mondta, hogy az új munkatársat a személyiségjegyek alapján válogatják ki, míg 84 % mondta azt, hogy a megfelelő megjelenést tartják fontosnak. Csak 44 % vette figyelembe a végzettséget, és cask kevesebb mint 80 %-uknál számított az előzetes tapasztalat.

A felmérés társszerzője, a Sydney Egyetem munka-és szervezettan óraadó tanára, Diane van den Broek szerint az eredmények értelmében a munkáltatók igen kevés figyelmet fordítanak az önéletrajzokra. "A szépség nagy üzlet: azoknak is, akik birtokolják, és azoknak is, akik bemutatják. Így mindnyájan érintettek vagyunk a jelenségben." - mondta.

Dr van den Broek elmondta, hogy igen nehéz volt felmérni, milyen gyakran kértek fényképes önéletrajzot a kiskereskedők. A vendéglátóiparban pedig igen elterjedt ez a gyakorlat. A Talent2 igazgatója, John Banks elmondta, hogy a fizikai megjelenés igen erős súllyal esik latba a kiválasztási folyamat során. Néhány esetben 90 % volt a meghatározó ereje. "Az emberek szeretik azokat, akik jól néznek ki, az első benyomás pedig nagyon sokat számít. Olyan munkáknál, ahol sokat kell érintkezni emberekkel, a megjelenés még mindig nagyon fontos tényező."