Szépség, plasztika

Előbb a gyomorgyűrű, aztán a mellkisebbítés


Egy nemrég végzett felmérés szerint súlyosan elhízott nők esetében az a legjobb, ha a súlycsökkentő műtétet a mellkisebbítés előtt végeztetik el.

Bár van néhány előnye, ha előbb a mellkisebbítő műtétet végeztetjük el - nagyobb mobilitás, csökkent fájdalmak - az a tapasztalat, hogy nagyobb súlyvesztés után a nők elégedetlenek mellük kinézetével - olvasható a Dr. Jeffrey Gusenoff és kollegái (Rochester Egyetemi Egészségügyi Központ) által publikált jelentésben.

A szakértők 29 túlsúlyos (54 körüli testtömegindexű), műtéti úton több, mint 22 kilogrammot veszítő nőt vizsgáltak meg. A nők közül egy kivételével mind gyomorgyűrű felhelyezésével (gyomor bypass) veszítettek súlyukból. 15 nő a súlycsökkentő műtét előtt végeztette el a mellkisebbítést.

Ezeknek a nőknek a 86 százaléka gondolta úgy, hogy melle rosszabbul néz ki a bariatrikus műtét után. A megkérdezettek fele további esztétikai mellműtéteket tervez, a többiek pedig szintén megműttetnék mellüket, de csak akkor, ha biztosításuk fedezi a költségeket.

A gyomorműtét előtt mellkisebbítő műtétet nem végeztető páciensek 71 százaléka volt elégedetlen mellei kinézetével. Ötven százalékuk biztosan aláveti magát a mellkisebbítésnek később, a másik ötven százalék pedig csak akkor, ha majd megengedheti magának.

A kutatás részletes leírása a Plastic and Reconstructive Surgery című szaklap szeptemberi számában olvasható.