Szépség, plasztika

Egészséges bőr és haj

betegszoba.hu


A Gladstone Kutatóintézet szív- és érrendszeri betegségekkel foglalkozó részlegének tudósai szerint egy, a testzsír szintéziséért felelős enzim nagy szerepet játszik a bőr és a haj egészségének megőrzésében.

Ez az enzim az acyl CoA: diacyglicerol acyltranszferáz 1, azaz a DGAT1. A tudósok a mostani kutatás során DGAT1 enzimhiányos egereket vizsgáltak, és érdekes következtetésekre jutottak: a DGAT1 hiányos egerek mind soványak, szinte képtelenek az elhízásra, érzékenyebbek az inzulinra és a leptinre, valamint bőr és emlőmirigy rendellenességekre hajlamosak. A DGAT1-hiányos állatok bőrében jóval magasabb a retinsav aránya, mint az egészségesekében, ez pedig erős szőr és hajhullást okoz.

"Rengeteg kutatás készült már a triglicerideket előállító enzimek témájában - nyilatkozta Dr. Robert V. Farese, a kutatás vezetője - Most pedig végre rájöttünk, hogy a vizsgált enzimek egyike felelős a bőr retinsav-szintjének szabályozásáért."#img1#

Az A-vitaminból (retinol) származó retinsavat általában bőrbetegségek és bizonyos rákfajták kezelésére alkalmazzák. A retinsav erősen toxikus anyag, ezért használatakor nagy odafigyelés szükséges.

A DGAT1-hiányos egerek bőre minden esetben rendkívül érzékeny volt a retinolra, az állatok pedig szinte teljesen kopaszok voltak az erős szőrhullás miatt. Az A-vitaminban gazdag tápanyagok megvonásával azonban ezek a tünetek visszafordíthatók. Ebből arra következtethetünk, hogy a DGAT1 felelős a retinol közömbösítéséért. A DGAT1 nélkül azonban a felesleges retinol retinsavvá alakul, ami igen káros az egész szervezetre.