Szépség, plasztika

Az idősebbeknek is fontos a testük


Az idősebb férfiak és nők különbözőképpen elégedettek testük kinézetével és működésével. A testmozgás azonban mindkét nem esetében javít a megítélésen, derítették ki a Baylor Egyetem kutatói.

A kutatók felfedezték, hogy az öregedés során a saját testtel való elégedettség a külső megjelenés szempontjaitól a működés szempontjai felé tolódik el, mely sokkal következetesebb a nők esetében. Minél elégedettebb valaki a testével és annak működésével, annál kevésbé mutat depressziós tüneteket. Az olyan programok, melyek sikeresen vonták be az idősebb korosztály tagjait a mozgásos tevékenységekbe, nem csak a krónikus betegségek megjelenését csökkentették, de a résztvevők elégedettebbek is lettek a testük funkcióival és megjelenésével.

A tanulmány elkészítéséhez a kutatók közel 1 900 olyan embert kérdeztek ki, akik átlagéletkora 69 év volt, és mindannyian egy időseknek kidolgozott programban vettek részt. Az interjúk után úgynevezett szimultán regressziós analízist végeztek el, hogy megvizsgálják a testi működéssel és a külső megjelenéssel kapcsolatos elégedettség változásainak jeleit. Az eredményekről az Annals of Behavioral Medicine adott számot.

A tanulmány azt mutatta ki, hogy az afroamerikaiakhaz képest az europid idősek elégedetlenebbek a testükkel, és szerintük erősebb összefüggés van a mozgás és az elégedettség között. Ennek ellenére körükben nagyobb mértékű javulást tapasztaltak a szervezet működésében, és a megjelenésben.

"Érdekes, hogy bár a külső megjelenés inkább a fiatalabb korosztálynak fontos - különösen a nőknek -, az idősebbek is gondot fordítanak rá." - mondta a tanulmány szerzője, egészségnevelési adjunktus. "Valahogy kicsit elkeserítő, hogy egy értékekkel teli élet alkonyán a férfiak és nők még mindig küzdenek azon, hogy elégedettek legyenek a megjelenésükkel. Másfelől viszont a tanulmány eredményei aktív életre buzdítják az idősebbeket is. A testmozgás elégedettebbé teszi az embert mind a megjelenés, mind a testi funkciók szempontjából."