Szépség, plasztika

A zsírleszívás megváltoztatja a gének működését


A súlycsökkentést célzó szépészeti műtétek egyik következménye a máj elzsírosodásának visszafordítása - olvasható a Cell Metabolism augusztus 6-i számában.

 Kutatók régóta érvelnek a súlycsökkentést célzó sebészeti beavatkozások mellett, például jótékonyan hat a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők anyagcseréjére. Most a Drezdai Egyetem munkatársai azt mutatták ki, hogy a beavatkozás következtében a máj elzsírosodási folyamata fordul meg, ami a megváltozott génszabályozás következménye. A májzsírosodás elsődleges oka az alkoholizmus, azonban az orvostudomány számon tart ettől független, elhízáshoz kötődő eseteket (NASH). A betegség egyre terjed, becslések szerint jelenleg az Egyesült Államok lakosságának egyharmadát érinti.

Jelen vizsgálatba 27 elhízott, májzsírosodásban is szenvedő beteget vontak be, eredményeiket 18 egészséges, valamint 18 elhízott, de májzsírosodás nélküli egyénhez hasonlították. Az alanyok májából vett szövetmintában kielemezték a gének működését, különös tekintettel a metilációs mintázatra. A DNS szabályozása során egyes pontokhoz kovalens módon metilcsoport kötődhet, mely a gének be-, illetve kikapcsolhatja. A kilenc, főként az anyagcserét meghatározó génre kiterjedő vizsgálatban az egészséges egyének metilációs mintázata eltérőnek bizonyult.

Ezen túlmenően Dr. Joseph Hampe és munkatársai összehasonlították a műtét előtti és utáni metilációt, és megállapították, hogy a beavatkozás egyértelműen a normál szabályozás felé tolta el a folyamatot. A vizsgálat eredménye terápiás következménnyel járhat.


Zsírmáj

A zsírmáj a zsírok egy fajtájának túlzott felhalmozódása a májsejtekben.

Eddigi bejegyzések