Szépség, plasztika

A természetes alapanyagú kozmetikai cikkek is tartalmazhatnak vegyszereket


Egy cikkben, mely egy, a pácienseket informáló, NHS Choices nevű honlapon jelent meg, hogy az ásványi alapanyagokból készült kozmetikai termékek gyártása egy rendkívül érdekes területe a jövő kutatásainak, ám hozzáteszi, hogy sok évbe telik, míg a labortesztek és a további állatkísérletek után az emberek is kipróbálhatják.

Egy ausztráliai fogyasztói csoport szerint, noha az ásványi eredetű alapanyagokból készült sminkeket úgy hirdetik, mint egy természetes alternatívát, azok számos olyan vegyszert is tartalmaznak, amelyek a hagyományos kozmetikai termékekben is megtalálhatóak

Az NHS Choices 14 ásványi alapanyagú terméket vizsgált meg, és közülük 10 tartalmaz bizmut-oxikloridot, ami az ólom, az ón és a finomított réz mellékterméke. A cikk szerint 21 esetben bőrirritáció, 11 esetben pedig szemirritáció fordult elő a vizsgálatok során.

 "Az ásványi alapanyagú termékek épp most élvezik 15 percnyi hírnevüket - annak ellenére, hogy már az 1970-es évektől léteznek - úgy hirdetve azokat, mint amik jobbak a bőr számára, mint a hagyományos termékek." - nyilatkozta Elise Davidson, az NHS Choices szóvivője

 "Igazából azonban ezek csupán alternatívái a folyékony vagy púder alapú szereknek, ám a legtöbb ásványi anyagokra épülő termékek ugyanúgy tartalmazzák azon összetevőket, melyek alapvető alapanyagai bármely másik kozmetikai terméknek. Legtöbbjük nem olyan természetes vagy tiszta, mint amilyennek állítják." - tette hozzá a szóvivő.

A többi összetevőt, mint a titánium dioxid, a cink oxid, a csillámpala valamint a vasoxid, szintén azonosították a vizsgálatok során.

Az NHS Choices szerint a termékek közül kettő "potenciálisan veszélyes" nano-részecskéket is tartalmaz, derült ki a szakértői vizsgálatok során.

A Choice szerint a vizsgálatok felhívták a figyelmet arra, hogy a fogyasztók kerüljék a nano-részecskéket tartalmazó termékeket, amíg nem készülnek azokról megfelelő teszteredmények.