Szépség, plasztika

A napsütés veszélyei!


Napsütés hatására nemcsak kedvünk lesz jobb, hanem bőrünk is barnábbá válik. de vajon milyen áron? Mit tehetünk annak érdekében, hogy megőrizzük szép barnaságunkat? Cikkünkben bemutatjuk a béta-karotint és annak hatását.

Mi is az a béta-karotin?
A béta-karotin az A-vitamin legfontosabb forrása, és szinte minden sárga és piros növényben megtalálható. Legkönnyebben a sárga-
répával, a sütőtökkel, kelkáposztával vagy éppen tojássárgájával tudjuk bevinni a szervezetbe, és ezzel számos betegséget megelőzhetünk.

A zsírban oldódó A-vitamin ugyanis az egészséges nyálkahártyák és a jó látás letéteményese, de mivel túladagolása veszélyes lehet, sokkal biztonságosabb, ha természetes béta-karotinnal pótoljuk.

A β-karotin a karotináz enzim hatására két molekula retinollá, A-vitaminná bomlik. A sárgarépában a karotinok közül a β-karotin található meg a legnagyobb mennyiségben, de a klorofill kísérőjeként más növé­nyekben is előfordul.
Az A-vitamin hiányának egyik legsúlyosabb jelzése a farkasvakság. A béta-karotinoidok anti­oxidánsként is megállják a helyüket, hasznosnak bizonyultak egyes rákfajták, pl. tüdődaganatok kezelésében. A kutatók szerint az A-vitamin rákellenes hatása pontosan annak köszönhető, hogy a vitamin elősegíti a sejtdifferenciálódást, és ezzel ellenőrzés alatt tudja tartani a daganatos sejtek differenciálatlan növekedését. A hegyi  és a vízi sportok szerelmeseinek sem árt egy kis béta-karotin-raktározás, hiszen a sárgás színű festékanyag szabadgyök-blokkoló tulajdonsága révén képes közömbösíteni az erős napsugárzás hatásait, és egyenletesebb barnulást is biztosít.

A Bőr egészsége!
A retinol fontos még a bőr épségének megőrzésében is, mivel csökkenti a kollagén lebomlását, és serkenti a mélyen fekvő bőrrétegekben az új kötőszövetrostok kollagénből való képződését, így felfrissíti, feszessé teszi a bőrt. A-vitamin-hiány esetén a bőr és egyéb hámrétegek megváltoznak, berepedeznek, a bőr a szőrtüszők körül megvastagszik, és érdessé, szárazzá, pikkelyesen hámlóvá válik, emiatt pedig a bőrfertőzésekkel szemben is fogékonyabbak lehetünk.

Barnulás?
A hőn vágyott barnasághoz a megfelelő étrendet és vitaminokat kell választani. Így ráadásul nem kell majd órákig a napon ropogósra sülni azon aggódva, vajon ráncos lesz-e vagy esetleg pár év múlva diagnosztizálnak valamilyen, nap okozta betegséget.

Barnulást segítő vitaminok
Ismerjük meg, melyek azok a vitaminok, melyek feltétlenül szükségesek a bőr szép színéhez!
- Béta-karotin
Olyan antioxidáns, amely védi a bőrt a napsugárzás ártalmas hatásai ellen. Lassítja az idő előtti öregedés jeleinek kialakulását.

- Likopin
A fontosabb karotinoidok közé tartozik. Ez adja a piros színét a gyümölcsöknek, zöldségeknek.

- E-vitamin
Antioxidáns, a szabad gyökök aktivitásának visszaszorításával és ellensúlyozásával gátolja az öregedés jeleinek kialakulását. Szerepe van a száraz bőr hidratálásában is.

- C-vitamin
A bőr rugalmasságát adó kollagén keletkezéséhez és regenerációjához szükséges. Segíti a sebgyógyulást. Antioxidáns hatású, véd az ultraibolya sugárzás és az idő előtti öregedés ellen.

- Cink
Alapvetően a faggyúmirigyek normális működését segíti. Az A-vitaminnal együtt fokozza a kollagén és az elasztin képződését.

Bőrünk szépségéért érdemes a fenti vitaminokat szedni napozás előtt, hogy a nap káros sugárzását kivédhessük. Nagyon kevesen tudják, hogyha egyes ételekből többet fogyasztunk, a bőr nemcsak gyorsabban, de egyenletesebben is barnul. De kezdjük az alapoknál! Először is ismerjük meg azokat a vitaminokat, melyek feltétlenül szükségesek a bőr szép színéhez!

Forrás: RelaxArt 2015/03