Szépség, plasztika

A harisnyában rengeteg baktérium él

Medipress


Ki gondolná, hogy a harisnya valóságos baktériumtanya? Márpedig a szakemberek szerint muszáj minden viselet után kimosni, ha nem akarunk szembenézni a kínos következményekkel: a hüvelygombával, a testaknéval és a lábgombával.

Sok nő úgy tekint a harisnyára, mint a farmernadrágra: nem mossa ki minden viselet után, csak ha piszkosnak tűnik, vagy rossz a szaga. Ez azonban rendkívül veszélyes lehet, különösen, ha pamut alsóneműt viselünk a harisnya alatt, mivel a szintetikus anyag megtartja a meleget és a nedvességet.

“Sokan azért nem mossák ki a harisnyát minden viselet után, mert félnek, hogy az idő előtt elhasználódik. Ettől nem kell tartanunk, ha hideg vízben, kézzel mossuk ki, és szárítógép helyett a természetre bízzuk a száradást" – tanácsolja Dr. Radhika Rible nőgyógyász, az Everyday Health szakembere.

Dr. Rible azt is elmondta, hogy a harisnyára épp úgy kell gondolnunk, mint a zoknira vagy az alsóneműre: egyszer, egy napig viseljük maximum, aztán mossuk ki, így elkerülhetőek a különféle kellemetlenségek, kezdve a hüvelygombától a testaknén át a lábgombáig. Sajnos az sem mindenki számára egyértelmű, hogy a harisnyát nem adjuk kölcsön, hanem csak a sajátunkat hordjuk a fertőzések elkerülése érdekében.


Candida fertőzés

A Candida albicans a széles körben elterjedt „Candida” sarjadzógombák osztályának a leggyakoribb faja. Normál körülmények között is megtalálható a szervezetben, a bél baktériumflórájának kontrollja alatt áll. Különböző változatai ismertek, a candida gombatörzsek nem mind lehetnek jelen testünkben, de akár már születéskor is bekerülhetnek szervezetünkbe (például csecsemőkori szájpenész). A gombák túlzott elterjedése több tünetet okozhat egyszerre, vagy külön-külön, s gyakran egyéb más szervi betegség tünetei mögé elbújva. Ezerarcú betegségről van szó, emellett más betegségek tüneteit is súlyosbítja. Természetesen a tünetek fő okozója a gombák által kibocsátott méreganyag

Eddigi bejegyzések