Szem, látás

Wii-vel diagnosztizálható a látásprobléma


A Nintendo Wii nem csak a szórakoztatást szolgálhatja: szakemberek a játék segítségével tudják diagnosztizálni a gyerekek abnormális fejpozícióját, ami a látásromlás egyik okozója lehet - áll az Ophthalmology & Visual Science című lap által közölt tanulmányban.

"A gyerekek 1,3 százalékát érinti a torticollis nevű betegség, amelyet a fej pozíciója szögének bemérésével lehet felismerni" - nyilatkozta Jeong-Min Hwang, a Szöuli Nemzeti Egyetem Orvosi Karának munkatársa. Ugyanakkor a hagyományos digitális berendezésekkel nagyon nehéz ezt a módszert elvégezni, mivel a kisgyerekek rendszerint folyamatosan mozgatják a fejüket.

A Nintendo Wii ideális alternatívája lehet az eddigi módszereknek. A kutatók egy infravörös fényt használó készülék (IOHT) segítségét vették igénybe, amely jelen időben méri és rögzíti automatikusan a fej dőlésszögét. Az eszközt egy infravörös kamerával és Bluetooth-rendszerrel ellátott számítógéphez csatlakoztatták.

Az eredmények azt mutatták, hogy az egy-háromdimenziós mérések eredményei hasonlóak lettek, mint a kórházakban leginkább elterjedt, elsősorban felnőttek vizsgálatakor használt CROM-készülékek használatakor. Ugyanakkor a kutatók remélik, hogy könnyű használata és olcsósága miatt az IHOT hamarosan széles körben elterjedt módszerré fog válni.