Szem, látás

Vége a szemcseppnek?


Forradalmi áttörést jelenthet a zöldhályog és más szembetegségek kezelésében egy új, gyógyszerrel bevont kontaktlencse - adja hírül az Investigative Ophthalmology and Visual Science júliusi száma. A jelenleg elérhető terápia a napi többszöri szemcsepp-használat, ami azonban nehézséget jelent a betegeknek, ráadásul a pislogás és könnyezés miatt a cseppentett dózis mindössze 1-7 százaléka szívódik fel.

A speciális, gyógyszerbevonatú kontaktlencse kifejlesztésén már régóta dolgoztak, eddig azonban még nem sikerült megbízható gyógyszeradagolást elérni. Tipikus probléma volt, hogy az első pár órában túl nagy mennyiség került ki, ami aztán gyorsan terápiás szint alá csökkent.

A bostoni Children's Hospital és a Massachusetts Institute of Technology munkatársai által kifejlesztett új kontaktlencse fokozatosan, szabályozható mennyiségben tudja kibocsájtani magából a hatóanyagot. Két rétegből áll, belső rétege egy PLGA néven ismert természetesen lebomló polimer, külseje pedig pHEMA. Mindkét anyagnak engedélyezték az ilyen jellegű használatát. Dr. Daniel Kohane, a munkacsoport vezetője szeretné minél hamarabb a gyógyításba bevezetni az új lencsét, mely az eddigi tesztelések eredménye szerint akár 100 napon át is képes hatékony dózist kibocsájtani.