Szem, látás

Új lehetőségek a lézeres látásjavításban


Hazánkban a rövidlátás nagyjából minden 4. embert érint, távollátással a lakosság további 5-10 százaléka küzd. A lézeres látásjavítás fejlődésével azonban egyre többen nyerhetik vissza az éles látás örömét.

Már a 19. század vége óta léteznek különféle módszerek a látáshibák orvosi korrigálására, az igazi áttörést azonban az excimer lézer felfedezése hozta. Erre alapozva a kilencvenes évek óta végeznek látásjavító kezeléseket, a világon több mint 10 millió, Magyarországon pedig több tízezer ember kapta így vissza az éles látását. Általánosságban elmondható, hogy napjainkban a lézeres kezelésekkel a rövidlátás -12 dioptriáig, a távollátás +6 dioptriáig, míg a belső szemtengelyferdülés 6 dioptriáig kezelhető.

A lézeres látásjavításban megfigyelhető technológiai fejlődés talán legfontosabb iránya a biztonság és a pontosság maximalizálása. Az Optimum Látásjavító Lézerközpont például nemrég vezetett be egy új kezelési rendszert, amelynek többek között egy egyedülálló szivárványhártya-felismerő és szemkövető rendszer is részét képezi. Ez a kezelés során minden egyes lézerpont helyzetét ellenőrzi, és szükség esetén korrigálja, így a lehető legnagyobb biztonságot garantálja.

A legmodernebb diagnosztikai eszközök (illetve a hozzájuk kapcsolódó lézertechnológia) ugyanakkor ma már teljesen egyénre szabott megoldásokat is lehetővé tesznek. Ehhez először egy teljes körű szemészeti kivizsgáláson kell részt venni, amelyen feltérképezik a szem egyedi paramétereit. A kezelést végül az eredmények alapján, a szem egyéni sajátosságainak megfelelően végzik el, hogy a lehető legjobb látásélességet érjék el.

Az új technikának köszönhetően ráadásul egyre szélesebb körben alkalmazható a lézeres látásjavítás: az úgynevezett rejtett fénytörési hibák korrigálására is van lehetőség, és a vékonyabb szaruhártyával rendelkezőknek sem kell feltétlenül lemondaniuk az éles látás öröméről. A kezelések fájdalommentesek, mindössze pár percig tartanak, és az eljárás típusától függően akár már másnap munkába lehet állni.

Végül az anyagiakról: ha valaki kiszámolja, hogy 10 év alatt mennyit költ szemüvegre, kontaktlencsére, egyszerre világossá válik, hogy a lézeres kezelés anyagilag sem rossz alternatíva, nem beszélve a korlátok nélküli éles látás élményéről. Ráadásul aki március 31-ig jelentkezik vizsgálatra az Optimumnál, akár 70-120 000 forinttal kedvezőbb áron juthat hozzá a kezelésekhez.

További részletek a lézeres látásjavítás akcióról