Szem, látás

Táplálékkiegészítőkkel a cukorbetegek szemkárosodása ellen?


Elméletben a C- és E-vitamin megelőzheti a vaksághoz vezető diabéteszes retinopátia (szemkárosodás) kialakulását. Angol kutatók állatkísérletekben igazolták ezt a feltevést, emellett az is kiderült, hogy a táplálékkal bevitt elegendő magnézium összefüggésben áll az alacsonyabb vérnyomással és vércukorszinttel, amely szintén segíthet megelőzni a retinopátiát.

Dr. Amanda Adler, a cambridge-i Anyagcseretudományok Intézetének kutatója és munkatársai 1988 és 2008 között megjelent tanulmányokat elemeztek az említett vitaminok és nyomelemek hatásának felmérésére. A 15 vizsgálatban résztvett 4094 fős minta elemzéséből az derült ki, hogy még nem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték arra nézve, hogy ajánlani lehessen a C- és E-vitamint, továbbá a magnéziumot a cukorbetegek számára.

"Nagyon csábító a lehetőség, hogy gyógyszerek helyett ételekkel csökkenthetnénk a cukorbetegség szövődményeit" - mondta el Dr. Adler.

Állatkísérletekben a C- és E-vitamin ugyanis csökkentette egy, a retinában abnormális érburjánzást okozó növekedési faktor, a VEG-F termelődését. Kórházban fekvő betegeknél a C-vitamin csökkentette a retinopátia kockázatát, azonban ezt az átlagnépességnél nem sikerült igazolni. Az E-vitamin és a magnézium esetében nem tudták alátámasztani a kapcsolatot.

A cikk az Ophtalmology folyóirat januári számában jelent meg.