Szem, látás

Szőrös szemgolyó: egy ritka daganat következménye


A kutatók arról számoltak be, hogy a ritka tumor következtében szőr nőtt egy 19 éves férfi szemgolyóján.

A páciens születése óta meglévő ritka daganat, úgynevezett limbális dermoid, szerencsére jóindulatú volt. Az iráni Tabriz Orvostudományi Egyetem kutatói arról számoltak be, hogy a tumor fokozatosan nőtt, míg végül elérte az 5 mm átmérőt, és több fekete szőrszál nőtt ki belőle.

Dr. Mark Fromer, a New York-i Lenox Hill Kórház Szemészeti Központjának igazgatója szerint a limbális dermoid olyan ritka betegség, hogy a szemorvosok legfeljebb egy-két esettel találkozhatnak egész pályafutásuk alatt. Ezek a daganatok olyan szöveteket tartalmaznak, amelyek a test más részeire jellemzők, így például szőrtüszők, de akár porc vagy verejtékmirigy is kialakulhat bennük.

Az ilyen daganatok homályos látást okozhatnak, de nem feltétlenül váltanak ki drámai mértékű látási zavarokat. Ez azzal magyarázható, hogy általában nem fedik el a szaruhártya középpontját, ami a látás szempontjából az egyik legfontosabb terület. A limbális dermoidokat kozmetikai megfontolásból el lehet távolítani, de ez általában nem változtatja meg a beteg látását.

Fromer elmondta, jelenleg is van egy nőbetege, aki olyan limbális dermoiddal rendelkezik, amelyből szőr nő ki, de a páciens egyelőre nem kívánja eltávolíttatni, mert a daganat nem nőtt illetve változott, és fizikailag nem zavarja. Az iráni férfi enyhe diszkomfortot és látásvesztést tapasztalt a daganatos szemében, ezért a tumort műtéti úton eltávolították.

Az esetet részletesen a New England Journal of Medicine legutóbbi számában mutatták be.


Daganatos megbetegedések

Válassza ki azt a betegséget, melyhez tapasztalatot, kórtörténetet szeretne felvinni, vagy amelyhez kapcsolódóan kíváncsi a többi felhasználó tapasztalataira, a gyógyulások történeteire!