Szem, látás

Szemüveg helyett implantátum


A középkorúság beköszöntének egyik jele lehet, hogy a preszbiópia, vagyis az időskori távollátás következtében el kell kezdenünk olvasószemüveget használni. Most azonban egy új kezelésnek köszönhetően, mely során egy műanyag implantátumot ültetnek a szembe, emberek milliói tehetik félre végleg a szemüvegüket.

Az eljárás holnaptól válik elérhetővé a magánellátás keretében Nagy-Britanniában. Az előrejelzések szerint a következő évtizedben körülbelül négymillió brit páciens végezteti majd el a műtétet. Független szakértők szerint az eljárás kísérletei ígéretes eredményt mutatnak, bár az egyik lehetséges mellékhatása az éjszakai látás romlása. Egyelőre a műtét hosszú távú hatásaira sincs konkrét bizonyíték.

A beavatkozás során lézerrel apró bemetszést ejtenek a szaruhártyán, hogy kézzel beillesszék a vörösvérsejtnél is vékonyabb implantátumot. A kontaktlencsénél kisebb méretű eszköz a szivárványhártya és a pupilla körül helyezkedik el. A tűlyuk kamera elvén működő implantátum csökkenti a pupillán keresztül a retinához eljutó fény mennyiségét. A legélesebb képeket létrehozó központi fénysugarak átengedésével, továbbá a külső látómezőnkben lévő sugarak blokkolásával az eszköz helyreállítja azt a tökéletes látást, amivel születtünk.

A Z Kamra nevű eljárást 70 millió dollárért Kaliforniában fejlesztették ki, ahol még most is folynak a klinikai kísérletek. Japánban és egyes európai országokban tavaly óta elérhető. Eddig összesen körülbelül 6 ezer beavatkozást végeztek.

A nagymértékben rövid- vagy távollátók (mínusz hatos vagy plusz hármas lencsével), valamint a 70 éven felüliek nem biztos, hogy alkalmasak a beavatkozásra. A műtét Nagy-Britanniában egy szemen 900 ezer forintnak megfelelő összegért végeztethető el, de a betegek 90 százaléka esetében mindkét szemen el kell végezni a beavatkozást, az összeg duplájáért.

Egyes szakértők szerint bár érdekes elképzelésről van szó, a módszer nem mindenki számára lehet megfelelő. Bizonyos szakmák képviselőinek, például pilótáknak, akik esetében az éjszakai látás nagyon fontos, nem lehetne engedélyezni. Az eddigi kísérletek mindenesetre azt mutatják, hogy az eljárás jól beválik.