Szem, látás

Látásvesztéshez vezethet a hosszú távú aszpirinszedés?


Egy friss kutatás eredménye szerint azok az emberek, akik legalább 10 évig aszpirint szednek, az öregedéssel járó sárgafolt-elfajulás kis kockázatának vannak kitéve.

A Journal of the American Medical Association decemberi számában megjelent tanulmányból kiderül, hogy az amerikai felnőttek körülbelül 19 százaléka szed rendszeresen aszpirint, és az aszpirin használata az életkor előrehaladtával nő. A Wisconsini Egyetem orvosi karának kutatója, Dr. Barbara Klein azt is elmondta, hogy sokan szedik a gyógyszert szívük egészségének védelmére. "A szívroham a halálozás magas kockázatával jár, ezért a kérdés a következő: az öregedéssel járó sárgafolt-elfajulás lehetséges kockázata megéri a szívroham kockázatához viszonyítva?" Klein azt állítja, hogy a mosatni eredmények nem indokolják az aszpirin megelőző alkalmazásának leállítását. A szakértő szerint az adatok miatt nem szabad abbahagyni az aszpirin szedését.

A kutatás során Klein és munkatársai közel 5000 férfit és nőt vizsgált. A résztvevők egy húszéves időszakban ötévente szemvizsgálaton estek át, és beszámoltak aszpirinhasználatukról. A közel 15 éves utánkövetés során 512 személyben fejlődött ki korai, és 117 személyben késői sárgafolt-elfajulás. A kutatók kimutatták, hogy azok, akik tíz évig szedtek aszpirint, a sárgafolt-elfajulás közel kétszer magasabb kockázatának voltak kitéve, míg a gyógyszert nem szedőkben ez a kockázat alig 1 százalék volt. A késői öregedéssel járó sárgafolt-elfajulás kifejezett vizsgálatakor kiderült, hogy az aszpirinszedőkben 1,4 százalékkal magasabb a betegség kockázata, szemben a 0,6 százalékos kockázattal a gyógyszert nem szedők körében.

A kutatók ugyanakkor hangsúlyozták, hogy bár a kutatás kapcsolatot mutatott az öregedéssel járó sárgafolt-elfajulás és az aszpirinfogyasztás között, ez még nem bizonyít ok-okozati összefüggést.