Szem, látás

Lapról hangra


A 2011-es Nemzetközi Fehér Bot napja alkalmából Lapról hangra címmel új honlap, egyben újfajta szolgáltatás indul. A projekt lényege, hogy nyomtatásban megjelent újságcikkeket látó önkéntesek által felolvasva, látássérült emberek részére elérhetővé teszünk egy erre a célra létrehozott közösségi honlapon keresztül.

A célunk ezzel kettős. Egyrészt szeretnénk kiegészíteni a látássérült emberek tájékozódási, informálódási lehetőségeit azzal, hogy érdekes újságcikkeket teszünk elérhetővé számukra, amelyeket más úton nem tudnának elérni. Másrészt olyan önkénteseket keresünk, akik segítséget nyújtanának látássérült embereknek, de ma még nem tudják, hogy ezt pontosan milyen módon tehetnék meg.

Heti egy cikk felolvasása is nagy segítség! Képzelje el, ahogy olvassa az újságot, és ha egy cikk megtetszik és Ön szerint másnak is érdekes lehet, bekapcsolja a mikrofont és felolvassa a cikket! Majd az mp3 fájlt feltölti erre a weboldalra, ahol a látássérült emberek, akik eddig ehhez nem férhettek volna hozzá, letölthetik vagy akár online is meghallgathatják azt!

A honlap címe: www.laprolhangra.hu

Az oldal október 15-én, a Nemzetközi Fehér Bot napján indul el bétaverzióban, tehát a portál működik és használható, de a felhasználók visszajelzései nyomán kisebb változások még elképzelhetők. Az önkéntes felolvasók október 15-től kezdve tölthetik fel a cikkeket a weboldalra, és a látássérült emberek is ekkortól tölthetik le, hallgathatják meg azokat.

A programról további információ kérhető:

Szatmári Péter, ügyvezető-helyettes, "Informatika a látássérültekért" Alapítvány

E-mail: laprolhangra@infoalap.hu, Tel: (+36)-1-273-3187, (+36)-70-234-9161