Szem, látás

Könnyvizsgálat kontaktlencsével

betegszoba.hu


A kontaktlencsével élesebben látunk, de vajon befolyásolja-e szemünk egészségét? A birminghami Alabama Egyetem (UAB) Optometriai iskolájának kutatói könnyvizsgálattal próbálják megtalálni a választ.

A szemben lezajló biológiai változásokat a könnyrétegben található, citokineknek nevezett gyulladásos fehérjék szintjének minimális változásain keresztül lehet mérni. A citokinek összességében a szem egészségének erős indikátorai, kiváltképp a kontaktlencsét hordók esetében.

Az UAB vizsgálat során önkénteseknek szilikon hidrogél kontaktlencsét írtak fel, hogy naponta, vagy 30 napig hordják - magyarázta Lucy Kehinde, az UAB doktori munkatársa (Látástudományok Graduális Program). Könnyvizsgálati eredményei szerint a szem biológiájának kis változásai is tájékoztatást nyújthat a lencsehordás állapotáról.

"Segítségével belátást nyerhetünk arról, milyen a szem egészségi állapota az egy hónapos lencsehordás alatt - egyesek ennyi ideig hordják a hosszan viselhető kontaktlencséket." - közölte Kehinde. "A lencsék kiválasztását komolyan kell venni a szemfertőzések és egyéb látászavarok megelőzése érdekében."

Kehinde a Látás és Ophthalmológiai kutatások Egyesületének (AVO) éves találkozóján számol be eredményeiről a floridai Lauderdale-ben.

A vizsgálat során 80 önkéntes ultravékony üvegcsövekbe gyűjtötte a könnymintáit. A résztvevőket betanították, hogyan tartsák a cső gyűjtő végét a szemfelszínhez anélkül, hogy hozzáérnének a szemhez. A vizsgált könnynek nem szabad ingerre termelődnie, mivel az inger vagy érzelmek hatására termelődő könnynek eltérő a citokin tartalma.

A kutatás segítségével tovább szűkül a szembetegségek megelőzéséhez és kezeléséhez fontos citokin jelzők száma. "Az adatok segítségével olyan új diagnosztikus eszközöket fejleszthetünk ki, amelyekkel azonosíthatóak a hosszú távú lencse hordására alkalmas emberek, illetve hogy kik számára előnyösebb az egynapos lencsék viselése." - közölte Kehinde.