Szem, látás

Károsodhat a hallásod! Tekerd le a hangerőt!


A gyermekek és a fiatalok sokszor túl hangosan hallgatják zenelejátszóikat, amely károsíthatja hallásukat. Ha azonban egy szakértő felhívja a figyelmüket ennek veszélyeire, lehalkítják MP3 lejátszóikat - derült ki a Vanderbilt Egyetem kutatásából, melyet az mtv.com oldallal együttműködve végeztek.

A felmérés keretében megkérdezettek mintegy fele számolt be fülcsengésről vagy átmeneti halláscsökkenést azután, hogy nagy hangerővel hallgatott zenét és 32 százalékuk számolt be komolyabb hallásproblémákról. A résztvevők háromnegyedének volt mp3 lejátszója, és közel negyedük heti több mint 15 órát hallgatta azt. A megkérdezettek közel fele mondta, hogy a lejátszót 75 és 100 százalék közötti hangerőn hallgatja, ami jóval túlmegy azon a határértéken, amelyet az amerikai kormány határoz meg munkaegészségügyi határértékként. A felmérésből arra is fény derült, hogy a zenehallgatók túlnyomó többsége (89 százalék) feltekeri a hangerőt, ha külső (pl. közlekedés vagy metró okozta) zajokat hall.

A megkérdezet többsége a médiát jelölte meg információforrásként a halláscsökkenéssel kapcsolatban, legkevésbé egészségügyi szolgáltatójuktól kaptak információt erről a problémáról. Ugyanakkor a megkérdezett nagy többsége úgy nyilatkozott: megváltoztatná zenehallgatási szokásait, ha egy szakember erre hívná fel a figyelmét.

"A halláscsökkenés már annyira gyakori, hogy lassan az lesz a normális" - mondta a tanulmány egyik szerzője, Dr. Roland Eavey, a fül-orr-gégészeti részleg vezetője az egyetemen. "Korábbi tanulmányok azt mutatják, hogy a hatvan év feletti férfiak 90 százaléka szenved hallásproblémáktól" - tette hozzá. A kutatók már végeztek egy felmérést ebben a témában 2002-ben. "Azóta lassan nőtt a problémára odafigyelők száma, de ez még mindig nem elég" - mondja a szakember.

Az eredményeket bemutató tanulmány a Journal of Pediatrics c. szaklapban jelent meg.