Szem, látás

Kapcsolatban lehet a szaruhártya elváltozásával a kollagén genetikája


Egy átfogó nemzetközi vizsgálat során ausztrál kutatók megállapították, hogy a kollagént meghatározó gének kapcsolatban lehetnek a szem szaruhártyájának betegségével.

David Mackey professzor és a Nyugat-Ausztráliai Egyetem munkatársai a szem külső rétegét adó szaruhártya elvékonyodásával foglalkoztak, melynek következtében a szem alakja deformálódik (keratoconus), de a zöldhályog kialakulásában is közreműködhet, mely a második leggyakoribb vaksághoz vezető betegség. A keratoconus következtében is romlik a látás, a betegség gyógyítása szaruhártya-átültetéssel lehetséges.

A kutatók megállapították, hogy egyes génváltozatok kombinációja vékonyabb szaruhártyát eredményez, aminek egyenes következménye a szem degeneratív elváltozásának megnövekedett kockázata. Egy korábbi, kisebb elemszámú vizsgálatban a kutatók rámutattak, hogy egyes kombinációk gyakrabban fordulnak elő vékony szaruhártyával rendelkező egyénekben, most a Nature Genetics oldalain mintegy 20 ezer egyénről adtak számot, akik több földrész (Ausztrália, Észak-Amerika, Európa, Ázsia) lakói voltak.

A felfedezés új lehetőségeket nyithat meg a keratoconus és a zöldhályog kezelésében.