Szem, látás

Iskolakezdés előtt szemvizsgálat!


A látásproblémák nem csak testi panaszokat okozhatnak a gyerekeknél, de a teljesítményük romlását is. Ha az iskolakezdés után kiderül, hogy a gyerek nem jól írja le a feladatokat, sokszor téveszt és még a feje is fáj - a problémák hátterében gyakran a rövidlátás áll.

Mit jelent a rövidlátás?

A környezetünkben látott tárgyak képe összetett folyamatok következtében végül az agyunk látásközpontjában jön létre. Ha egészségesen működik a szem fénytörése, a beérkező fénysugarak az ideghártyán (retinán) egyesülnek, így éles kép keletkezik. Rövidlátó szem esetében azonban a fény, illetve a nézett tárgy képe még retina előtt fókuszálódik, így a kép homályos. Milyen jelek figyelmeztethetnek erre egy óvodásnál, iskolásnál? 
Például, hogy a gyermek rosszul céloz a labdajátékokban, célba dobásnál, nem ismeri fel az ismerősöket a távolban, távolba nézéskor hunyorog, így próbálja élesíteni a homályos képet. Iskolásoknál egyértelmű jel, ha rosszul olvassák a táblára írt szöveget, esetleg egyáltalán nem tudják elolvasni, ha gyakrabban panaszkodnak fejfájásra, melyet a szem megerőltetése is okozhat.

A hajlam öröklődhet

A látásproblémák kialakulásánál sajnos nagy szerepet játszanak az örökletes tényezők, így ha a szülők, nagyszülők, testvérek is szemüveget vagy kontaktlencsét viselnek, feltétlenül ajánlott a látásvizsgálat elvégeztetése a gyermeknél. A hajlamot azonban számos tényező befolyásolja, így például a túl sok, nem megfelelő fényviszonyok melletti, túl közelről történő olvasás, sőt, jellemzően a számítógép használat. 
Épp ezért lenne fontos, hogy a „gyanús" gyerekeket még iskolakezdés előtt vagy a probléma jelentkezésekor minél hamarabb vigyék el szemészorvoshoz. A problémák így idejében kiszűrhetők és megfelelő módon orvosolhatók. Az éles látás pedig jelentősen növelheti az önbizalmat és akár már rövidtávon javíthatja a teljesítményt. 

Már az óvodások is vizsgálhatók

-Sok kisgyerek tarthat a vizsgálatoktól, őket mindenképpen érdemes megnyugtatni: a látásvizsgálat egyszerű és nem fáj - hangsúlyozza dr. Tóth Eszter szemész főorvos. - A vizsgálat első lépése általában a gyermektáblák olvastatása, amely során felmérhető a rövidlátás mértéke. Adott esetben már gyerekeknél is használható a komputeres szemvizsgálat, amely szintén a hibát méri fel. Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges lesz a szemüveg, próbakeretbe helyezzük a bemért dioptriájú lencsét és ellenőrizzük a látást. Amennyiben más jellegű problémára is gyanakszunk, szóba jöhet a pupillatágító szemcsepp beadása után a fénytörési hiba lemérése, és a réslámpás vizsgálat is. Fontos a gyereket is meggyőzni arról, hogy a vizsgálatok fájdalommentesek - egyedül a pupillatágító szemcsepp okoz pici csípő érzést.
Csakis szemészeti vizsgálat után készülhet a megfelelő szemüveg, amellyel biztosítható az éleslátás. Ha sikerül megfelelő, biztonságos és ízléses keretet találni, a gyerekeknek szívesen fogják viselni a divatos kiegészítőt.

forrás:www.oxygenmedical.hu 


Távollátás

A távollátók homályosan látják a közeli tárgyakat. Az ok a szemgolyó túl kicsi mérete, vagy a törőerő gyengesége. Gyakran már születéstől fogva jelen van, sok gyermek kinövi a problémát.

Eddigi bejegyzések

opriskati ( 54 éves nő ) Külföld , 1 kórtörténet, 2 kórház értékelés | időpont: 2009. június 15. 22:24

Történet: 43 évesen, végre megszabadultam a szemüvegemtől, amit 2 éves korom óta hordtam, és folyamatosan utáltam....
Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, kancsalság, látáscsökkenés
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
a külső megjelenést és magatartást illető egyéb tünetek és jelek, lehangoltság, negatív érzések, szegényes önkép, szorongás
Alternatív gyógymódok:: szemüveg, kancsalsági műtét 15 éves koroban, lézeres műtét most 4 hete
Meggyógyult:    igen

nmagdo ( 43 éves nő ) Szolnok , 9 kórtörténet | időpont: 2008. október 21. 21:39

Történet: Sokat hunyorogtam, a szemem is, a fejem is gyakran fájt. Az újságot is távolra eltartottam.Ismerőseim mondták, hogy biztos szemüveg kellene, így elmentem a szemészetre
Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, homályos látás, könnyezés, látáscsökkenés, látászavar, tompa, elmosódott látás
Általános tünetek:
ingerültség, szem fájdalom
Későbbi tünetek: Általános tünetek:
fejfájás
Gyógyszerek: szemüveg, később kontaktlencse
Alternatív gyógymódok:: akkupunktúra
Meggyógyult:    nem

mohoki ( 41 éves férfi ) Szeged , 6 kórtörténet | időpont: 2008. október 7. 20:28

Kezdeti tünetek: Szem:
látáscsökkenés, tompa, elmosódott látás
Gyógyszerek: Szemüveg
Alternatív gyógymódok:: szemtorna, kerülöm a szemem eröltetését
Meggyógyult:    nem
Rehabilitáció: Rendszeres szemészeti vizsgálat

vgvgvg ( 66 éves férfi ) Szeghalom , 5 kórtörténet | időpont: 2008. július 16. 9:57

Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, homályos látás, tompa, elmosódott látás
Későbbi tünetek: Magatartás, felismerés, érzelem:
hangulatváltozás, idegesség, idegfeszültség, ingerlékenység, koncentráció zavar, csökkent éberség, lehangoltság, letargia
Kórház, rendelő: Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház (Békés megye, Gyula)
Gyógyszerek: szemcsep
Meggyógyult:    nem

Judisz ( 38 éves nő ) Budapest , 3 kórtörténet | időpont: 2008. június 26. 12:56

Történet: 6 évesen kaptam meg az első szemüvegemet, Távollátást diagnosztizáltak nálam, és mindkét szememem +8-as dipotriás volt a lencse.
Évenként javulgatott a szemem. Iskolás éveim alatt minden évben el kellett mennem a szemészetre, mert ha már erős volt a szemüvegem, akkor szemfájás, fejfájás, homlokfájásom volt.
Jelenleg +5-ös dioptriájú szemüveget hordok, nem hiszem, h ennél többet tudna javlni a szemem.
Kontaktlencsét is hordok, nagyon sok félelétezik, pár nap nap után, már nem is érzi az ember, h lencse van a szemében.
Kezdeti tünetek: Szem:
a szem megerőltetése, égő szem, homályos látás, szemüvegrendelés gyakori változása, szemviszketés, tompa, elmosódott látás
Általános tünetek:
fejfájás, fényérzékenység, szem fájdalom
Kórház, rendelő: Szent Margit Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: Egyes eseetekben pupillatágító, vagy szemcsepp. Kifejezett gyógyszer nincsen a távollátásra, csak a szemüveg.
Alternatív gyógymódok:: Érdmes tornáztatni a szemet, szem erősítő gyakorlatokat végezni. Általában a szemész szakemberek tudnak adni pár tippet.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Évenkénti szemészeti ellenőrzés. Állandó szemüveg viselés.