Szem, látás

Ingyenes szemüveggel harcolnak a válság ellen

betegszoba.hu


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői szerint az ingyenes szemüvegek elérhetővé tétele nagyban segítené a világgazdaságot, a látási zavarok miatt ugyanis évi többmilliárd dolláros egészségügyi kiadásokkal kell számolni.

Jelenleg körülbelül 153 millió embernek vannak súlyosabb látási zavarai világszerte, ami főleg annak köszönhető, hogy a legtöbben nem kezeltetik közel- és távollátási betegségüket.

"A szemüveghasználat a legolcsóbb megelőzési és kezelési forma a komolyabb problémák elkerülésére" - írják a kutatók, akik szerint összesen 26 milliárd dollárra lenne szükség a kezeletlen szemproblémákkal élők kezelésére. "A legóvatosabb számítások szerint is az ingyenes szemüvegekkel rengeteg pénzt lehetne megspórolni, ami a mostani gazdasági helyzetben nem elhanyagolható szempont" - írják a szakértők.

A legtöbb kezeletlen szemproblémával élő beteg a fejlődő országokban él: közülük a WHO szakértői szerint 8 millióan már elvesztették látásukat. "A legtöbb gazdaságilag fejletlen országban nincs meg a szükséges infrastruktúra és ellátási rendszer a szemproblémák kezelésére."

A WHO számításai szerint a világon súlyosabb szemproblémákkal élő betegek 87 százaléka a szegényebb országokban él: közülük is az idősebbek és a nők a leginkább veszélyeztetettebbek.