Szem, látás

Gyógyszerrel a szürkehályog ellen


A szürkehályog okozza a vakságok több mint felét a 65 éven felüliek körében, a kutatóknak azonban egy olyan forradalmian új gyógyszert sikerült kifejleszteniük, amely megelőzheti a szemlencsén fokozatosan kialakuló homályt.

Az ausztrál Adelaide Egyetem kutatócsoportja által kifejlesztett kezelés a szürkehályog legelső nem sebészeti gyógymódja. Eddig nem létezett semmiféle szemcsepp vagy gyógyszer a betegség megelőzésére vagy visszafordítására. Az egyetlen megoldás jelenleg az, hogy a homályos szemlencsét műtéti úton eltávolítják, és szintetikus lencsével pótolják.

Az új gyógyszer tesztjei során a szürkehályog jelentősen lassabb előrehaladása volt tapasztalható. A kutatást vezető Andrew Abell professzor elmondta, a szemorvosok már nagyon korán felismerik a szürkehályog jeleit, már jóval azelőtt, hogy a látást befolyásolná. Ha elég hamar megkezdik az új gyógyszer alkalmazását, annyira le lehet lassítani a betegség kifejlődését, hogy valójában ki sem fejlődik.

Ráadásul mivel azt is tudni lehet, hogy ha szürkehályog alakul ki az egyik szemben, nagy valószínűséggel a másikban is meg fog jelenni, mindkét szem kezelését meg lehet kezdeni a gyógyszerrel, így miközben az egyikben lassítjuk a diagnosztizált szürkehályog növekedését, a másikban késleltetni lehet a megjelenését.

Az új gyógyszer egyike a Queensland Egyetem Gazdasági Kara által meghirdetett Vállalkozói üzleti terv verseny öt díjazottjának.


Szürkehályog (katarakta)

A szürkehályogot a szemlencse fokozatos elszürkülése okozza. A szemlecse normális esetben átlátszó. A felnőttek szürkehályogja rendszerint a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. A cukorbetegség, szteroidtartalmú gyógyszerek fokozzák a katarakta rizikóját. A látáscsökkenés is fokozatos, rendszerint kétoldali. Ritkán veleszületett kataraktával is találkozni. A műtét általában szövődménymentes, a beültetett műlencse szükségtelenné teszi a szemüvegviselést, kivéve természetesen az olvasószemüveget.

Eddigi bejegyzések

koviagi7 ( 70 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2010. január 8. 9:38

Történet: Rettegtem a műtéttől, de nagyon. Aggodalmam abszolút felesleges volt, mert a fent enlített kórházban maximális ellátást, figyelmességet, kedvességet kaptam úgy az engem operáló dr. Vagyóczky Ágnes főorvos asszonytól, mnt a kórházi osztály összes dolgozójától. KÖSZÖNET ÉS HÁLA ÉRTE!!!!!
Kezdeti tünetek: Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, fokozatos látásvesztés, homályos látás, könnyezés, látászavar, szemszárazság, szürkületi vakság, torzult látás
Általános tünetek:
fényérzékenység
Későbbi tünetek: Szem:
égő szem, erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, homályos látás, könnyezés, látászavar
Kórház, rendelő: Péterfy Sándor utcai Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: TOBRADEX szemcsepp
Alternatív gyógymódok:: Nem volt rá szükség
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Nincs rá szükség

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 23:46

Történet: A szürkehályogot a szemlencse fokozatos elszürkülése okozza. A szemlecse normális esetben átlátszó. A felnőttek szürkehályogja rendszerint a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. A cukorbetegség, szteroidtartalmú gyógyszerek fokozzák a katarakta rizikóját. A látáscsökkenés is fokozatos, rendszerint kétoldali. Ritkán veleszületett kataraktával is találkozni.
Kezdeti tünetek: Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, homályos látás, kettőslátás, látáscsökkenés, szemüvegrendelés gyakori változása, színlátás csökkenése
Alternatív gyógymódok:: Az elszürkült szemlecse sebészi eltávolítása, szükség esetén műlencsebeültetéssel pótlás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A műtét általában szövődménymentes, a beültetett műlencse szükségtelenné teszi a szemüvegviselést, kivéve természetesen az olvasószemüveget.