Szem, látás

Fenyőkéregkivonattal a szürkehályog ellen


A Kanada felfedezését követő télen 1535-ben a francia Jacques Cartier expedíciójának tagjai sorra betegedtek meg és hullottak el a szörnyű skorbutjárványtól. Egy irokéz gyógyítónak és fenyőkéreg teájának köszönhetően azonban csodálatos módon a többség felgyógyult.

Majdnem 500 évvel később a kanadai Western Egyetem kutatói a Current Eye Research szaklapban közzétett tanulmányukban arról számoltak be, hogy az ugyanezeket az antioxidánsokat tartalmazó, vény nélkül kapható készítmény - megfelelően alkalmazva - csökkenti a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A kutatócsoport John R. Trevithick vezetésével kimutatta, hogy a szürkehályog étrendi piknogenollal történő kezelése pozitív hatást gyakorol a szemlencsére, és rövid távon nem jár káros mellékhatásokkal. Annak azonban még fennáll a valószínűsége, hogy hosszú távon a piknogenol magas peroxid koncentráció kialakulásához vezethet (magas oxigén illetve fénykoncentrációjú környezetben), ami aktiválhatja az antioxidánsokat, és károsíthatja a szemlencsét.

Trevithick azt is elmondta, hogy a fenyőkéreg kivonat további tesztelésére lesz szükség, mivel az in vitro kísérlet valójában felgyorsította a szürkehályog kialakulását, további szövetkárosodást okozva. E mellékhatást azzal lehetne ellensúlyozni, hogy a betegek béta-karotint, C-vitamint és E-vitamint szednek. Trevithick szerint ugyanis a piknogenol és a karotin illetve C-vitamin kombinációjáról már a korábbi kutatások is kimutatták, hogy ígéretesen csökkenti a Mars-küldetés szimulációiban az űrsugárzás okozta szürkehályogot.

Trevithick úgy véli, hogy a nagy kiterjedésű kanadai fenyveserdőket figyelembe véve a piknogenol kanadai típusának kifejlesztésével kiváló mellékterméket lehetne létrehozni az ország papírgyártása mellett.