Szem, látás

Eltérő politikai nézőpont, más látásmód


Az eddig is köztudott volt, hogy a konzervatív és liberális emberek felfogása eltérő, de a Nebraska-Lincoln Egyetem kutatói szerint a különböző politikai oldalak hívei ténylegesen máshogy is látnak.

A kutatók Michael Dodd tanársegéd vezetésével liberális és a konzervatív jelentkezőkön figyelték meg, mennyire hajlamosak arra, hogy egy másik személy szemmozgásával megegyező irányba fordítsák a figyelmüket. A liberálisok következetesen arra fordították a figyelmüket, amerre a számítógépen látható arc is nézett, a konzervatívok viszont nem. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy a konzervatív értékrend kevésbé teszi őket mások által befolyásolhatóvá és kevésbé fogékonyak a vizuális felszólításokra. A liberálisok viszont - a kutatók szerint - azért követték a monitoron látott szemmozgást, mivel ők érzékenyebbek másokra.

Kevin Smith professzor, a tanulmány egyik szerzője így nyilatkozott: "A vizsgálat újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a liberálisok és a konzervatívok különböző módon érzékelik a világot és máshogy dolgozzák fel az abból jövő információkat. Ha megértjük, miért működik mindez így, azzal sok politikai konfliktus gyökerét is sikerülhet megérteni."

A 72 ember bevonásával végzett kísérlet során az alanyokat egy számítógép-képernyő elé ültették, és az volt a feladatuk, hogy egy középen látható kis fekete keresztre koncentráljanak. A kereszt aztán eltűnt és helyette megjelent egy arc, de a szeméből hiányoztak a pupillák. Aztán megjelentek a pupillák is és vagy balra, vagy jobbra néztek. Végül egy apró, kerek céltábla jelent meg vagy a bal vagy a jobb oldalán az arcnak. A kísérletben résztvevőknek azt mondták, hogy a tekintet nem utal arra, melyik oldalon fog megjelenni a céltábla, de az emberi természetből adódóan nehéz figyelmen kívül hagyni egy ilyen jelet még akkor is, ha annak nincs jelentősége.

A kutatók megállapították, hogy az eredmények alapján a biológiának is szerepe van az egyén politikai nézeteiben. Míg korábban csak a környezeti hatások következményeinek gondolták egyesek politikai irányultságát, most már világos, hogy a kognitív hajlamok szerepe is nagyon fontos ezen a téren.