Szem, látás

Elkerülhető, hogy a gyermekek rövidlátóvá váljanak

betegszoba.hu


Ausztrál kutatók kedden bejelentették, naponta néhány óra szabadban tartózkodással elkerülhető, hogy a gyermekek rövidlátóvá váljanak.

Naponta két-három óra erős fény behatása segít szabályozni a szem növekedését, ami rendkívüli mértékben visszaszorítja a myopia kockázatát - derült ki az Ausztrál Kutatási Tanács egyik tanulmányából.

Ian Morgan professzor, a kutatás vezetője az AFP hírügynökségnek elmondta, hogy a hagyományosan a magasan iskolázottak körében gondot okozó rövidlátás rekord méreteket öltött Kelet-Ázsiában. Egyre több hongkongi, taiwani, japán, koreai és kínai gyermeknek van problémája a látásával, Szingapúrban pedig a gyermekek 90 százaléka visel szemüveget, mire elvégzi az iskolát.

"Ezzel szemben Ausztráliában ugyanez az arány mindössze 20 százalék. Nagyon kíváncsivá tett bennünket ez a különbség, vagyis az, hogy egy olyan országban, mint Ausztrália, amelyben elég jó az iskolázottság mértéke, miért ilyen alacsony a rövidlátás előfordulása" - nyilatkozta Morgan.#img1#

Az összehasonlító tanulmány szerint már a hat-hét éves szingapúri gyermekek 30 százalékában kialakult a betegség, míg az ugyanilyen életkorú ausztrál gyermekek körében ez az arány csak 1,3 százalék.

Hasonló adatokat kaptak akkor is, amikor kínai származású gyermekeket hasonlítottak össze a két országban úgy, hogy a kutatók az etnikumot nem vették számításba meghatározó tényezőként. A populációk között egyedül a szabadban töltött idő bizonyult jelentős különbségnek: a szingapúri gyerekek átlagosan 30 percet töltöttek a levegőn naponta, míg az ausztrálok átlagosan két órát. Mindkét csoport körülbelül ugyanannyi időt töltött olvasással, tévénézéssel és számítógépes játékokkal, ami ellentmond annak az elméletnek, hogy a villózó képernyő elrontja a gyerekek szemét.

"A rövidlátás kialakulásának egyik kiváltó tényezője az iskolázottság" - állítja Morgan. "A myopia kialakulásának egyik megelőző tényezője pedig az, hogy kimegyünk a szabadba. Úgy véljük, hogy Kelet-Ázsiában teljesen felborították az egyensúlyt."

A tanulmány a kormány látással kapcsolatos hosszú távú vizsgálatsorozatának keretében készült.