Szem, látás

Elektronikus szemet kap a brutálisan megvakított kisfiú


Az egyik hongkongi kórház elektronikus műszemet ajánlott fel annak a hatéves kínai kisfiúnak, akinek a gyanú szerint saját nagynénje vájta ki a szemét.

A hongkongi szemspecialista, Dennis Lam és munkatársai ingyen ajánlották fel a kezelést Guo Binnek, akire otthona közelében találtak rá a múlt hónapban a brutális támadás után. Lam az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy a modern technológiának köszönhetően a fiú akár látása 40 százalékát is visszanyerheti.

„Amikor hallottam az esetről, nagyon mérges és zaklatott lettem. Azt kérdeztem magamtól, hogyan segíthetnék" – mondta az orvos. „Szemorvosként az a legnagyobb élmény számomra, ha betegeim visszanyerik a látásukat."

A szemprotézisben lévő kamerák a tárgyak formáján alapuló jelzést egy elektromos pulzusgenerátorba továbbítják, amely a beteg nyelvével van összekapcsolva. Ez segít az alakok felismerésében. A technikát egyébként Japánban és Európában már használják.

A végső cél az, hogy a kisfiú olyan bionikus szemeket kapjon, amelyek közvetlenül az aggyal állnak összeköttetésben, ami hozzásegítené látása részleges visszanyeréséhez. A kezelés egyelőre fejlesztés alatt áll. Lam szerint körülbelül tíz éven belül a kisfiú látásának 20-40 százalékát nyerheti vissza. „Fő célunk az, hogy Guo Bin újra láthasson" – nyilatkozta az orvos.

A Xinhua hírügynökség szerint a kisfiú az udvaron játszott, amikor eltűnt. Később, amikor rátaláltak, a szemei a közelében hevertek. A hatóságok a fiú nagynénjét gyanúsítják, aki pénteken követett el öngyilkosságot.
 
 


Szemhéjgörcs

A szemrés görcsös csukódása. Mindenféle szemgyuladás kisérője szokott lenni, valahányszor világosság éri a szemet, s e tekintetben egyértelmü a fénykerüléssel. Van továbbá önálló Sz. is, mely a szemhunyató izom idegének betegségéből származik (l. Arcideg-görcs). A Sz. csoportjába tartozik a szemhéj izomrostjainak görcsös rángatózása is, mely szemhurutnak szokott kisérője lenni.

Eddigi bejegyzések