Szem, látás

Egyre több a hályogos szempanasz


Az emberek egyre tovább élnek, ami egyrészről jó dolog, másrészt viszont kockázatos, hiszen a 70 év felettiek között egyre több a hályogos szembetegségek előfordulása is.

Éppen ezért az Amerikai Szemészeti Akadémia (AAO) nemrég arra hívta fel a figyelmet: a romló statisztikák tükrében az embereknek néhány fontos dolgot tudniuk kell a hályogos betegségek kialakulásának megelőzésének vagy legalább elodázásának érdekében. Az AAO felhívása fontosnak tartotta, hogy kiemelje, mennyire fontos 40 éves korban mindenképpen megjelenni egy általános szemészeti vizsgálaton, ahol a hályogképződés jeleit már korai stádiumban felfedezhetik a szemész orvosok. Ebben a korban kezdődnek ugyanis az ún. öregszeműség kialakulásához vezető folyamatok, vagyis a szem általános állapotának és a látásélesség romlásának első mozzanatai.

A hályogok kialakulásának természetesen vannak kockázati tényezői, vagyis olyan környezeti, genetikai változók, amelyek elősegítik a súlyos szembetegség kialakulását. Az egyik ilyen tényező a családi halmozódás, vagyis, amennyiben egyenes ági családtagoknál előfordult már hályog, abban az esetben nagyobb a kockázata annak, hogy a páciensnél is kialakuljon ilyen megbetegedés. De növeli a kockázatokat még a cukorbetegség, a dohányzás, a napfénynek fokozottan kitett életmód, egyéb szemsérülések, illetve szemgyulladások megléte, de a hosszan tartó szteroidos készítmények alkalmazása is.

A hályogképződés kockázata csökkenthető azonban UV-szűrős napszemüvegek viselésével, illetve széles karimájú vagy sildes napsapkák hordásával, illetve a dohányzás elhagyásával. A cukorbetegek esetében a magasabb kockázat miatt még fontosabb a megfelelő vércukorszint beállítása és fenntartása a hályogos betegségek megelőzése érdekében. A szemhályogok közül a veszélyesebb a zöldhályog, amelyre ma nem létezik megoldás, így ez az elváltozás sajnos gyógyíthatatlan, a szintén komoly panaszokat okozó szürkehályog azonban ma már igen jó hatásfokkal gyógyítható. A szürkehályog műtétek sikerrátája meghaladja a 95%-ot is, ugyanakkor a szakemberek szerint a műtéti beavatkozás előtt mindenképpen mérlegelni kell, hogy a hályog miatti látászavarok valóban annyira zavaróak-e, hogy érdemes ilyen beavatkozás mellett dönteni.


Szürkehályog (katarakta)

A szürkehályogot a szemlencse fokozatos elszürkülése okozza. A szemlecse normális esetben átlátszó. A felnőttek szürkehályogja rendszerint a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. A cukorbetegség, szteroidtartalmú gyógyszerek fokozzák a katarakta rizikóját. A látáscsökkenés is fokozatos, rendszerint kétoldali. Ritkán veleszületett kataraktával is találkozni. A műtét általában szövődménymentes, a beültetett műlencse szükségtelenné teszi a szemüvegviselést, kivéve természetesen az olvasószemüveget.

Eddigi bejegyzések

koviagi7 ( 70 éves nő ) Budapest , 1 kórtörténet | időpont: 2010. január 8. 9:38

Történet: Rettegtem a műtéttől, de nagyon. Aggodalmam abszolút felesleges volt, mert a fent enlített kórházban maximális ellátást, figyelmességet, kedvességet kaptam úgy az engem operáló dr. Vagyóczky Ágnes főorvos asszonytól, mnt a kórházi osztály összes dolgozójától. KÖSZÖNET ÉS HÁLA ÉRTE!!!!!
Kezdeti tünetek: Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, fokozatos látásvesztés, homályos látás, könnyezés, látászavar, szemszárazság, szürkületi vakság, torzult látás
Általános tünetek:
fényérzékenység
Későbbi tünetek: Szem:
égő szem, erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, homályos látás, könnyezés, látászavar
Kórház, rendelő: Péterfy Sándor utcai Kórház (Budapest, Budapest)
Gyógyszerek: TOBRADEX szemcsepp
Alternatív gyógymódok:: Nem volt rá szükség
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: Nincs rá szükség

betegszoba.hu ( 60 éves nő ) Budapest , 180 kórtörténet | időpont: 2008. június 14. 23:46

Történet: A szürkehályogot a szemlencse fokozatos elszürkülése okozza. A szemlecse normális esetben átlátszó. A felnőttek szürkehályogja rendszerint a kor előrehaladtával fokozatosan alakul ki. A cukorbetegség, szteroidtartalmú gyógyszerek fokozzák a katarakta rizikóját. A látáscsökkenés is fokozatos, rendszerint kétoldali. Ritkán veleszületett kataraktával is találkozni.
Kezdeti tünetek: Szem:
erős csillogás látásproblémát okoz, különösen éjszakai vezetésnél, fényudvar, homályos látás, kettőslátás, látáscsökkenés, szemüvegrendelés gyakori változása, színlátás csökkenése
Alternatív gyógymódok:: Az elszürkült szemlecse sebészi eltávolítása, szükség esetén műlencsebeültetéssel pótlás.
Meggyógyult:    igen
Rehabilitáció: A műtét általában szövődménymentes, a beültetett műlencse szükségtelenné teszi a szemüvegviselést, kivéve természetesen az olvasószemüveget.