Szem, látás

Az éles látás visszanyerhető

betegszoba.hu


Legyen szó a szem optikai hibájáról (rövid-, távollátás, belső szemtengelyferdülés) vagy szürke hályogról, az éles látás a modern beavatkozásoknak köszönhetően újra visszanyerhető. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat gyűjtöttük össze a témában.

A lézeres látásjavítás nem új keletű eljárás: több mint 25 év alatt bizonyította eredményességét és biztonságosságát, és világszerte több millió ember számára adta vissza az éles látás élményét.

Általánosságban elmondható, hogy a lézeres eljárásokkal a rövidlátás -12 dioptriáig, a távollátás +6 dioptriáig, míg a belső szemtengelyferdülés -6 és +6 dioptria között kezelhető - bár minél kisebb fokú a fénytörési hiba, annál eredményesebben korrigálható.

A kezelést minden esetben egy rendkívül alapos, mindenre kiterjedő vizsgálatnak kell megelőznie. Csak az így megállapított adatok alapján lehet megítélni, hogy valaki alkalmas-e a kezelésre, és milyen eljárás a legmegfelelőbb számára.

Hogyan zajlik egy kezelés?

#jnt1#Miután az előre megbeszélt időpontban megérkezik a látásjavítást végző intézménybe, az orvosok helyi érzéstelenítő cseppet juttatnak a szemébe, hogy semmilyen fájdalmat ne érezzen. Ha valaki igényli, enyhe nyugtató tablettát is kaphat, hogy a műtét miatti feszültsége oldódjon. Ezután bevezetik a kezelőszobába, ahol elvégzik a beavatkozást (ez szemenként mindössze 1-2 percet vesz igénybe). Majd egy rövid ideig pihennie kell, és hazamehet - mivel látása ekkor még nem elég tiszta ahhoz, hogy vezessen, mindenképpen fontos, hogy valaki elkísérje.

Másnap, az első kontrollvizsgálatra azonban már szinte mindenki egyedül érkezik, és kiváló látásélességről számol be. "6 éves korom óta hordtam szemüveget, később kontaktlencsét, de ez csak félmegoldás volt. A kezelés óta már tudom, milyen látni kompromisszumok nélkül ébredéskor vagy este a televíziót. 120% - ez önmagáért beszél..." - mondta például Tamás, aki 2007 elején döntött a lézeres látásjavítás mellett.

Szürke hályog: a lencse is fontos!

Bár sokan úgy gondolják, a szürke hályog eltávolítása során is lézert használnak, ez a beavatkozás valójában ultrahangos módszerrel történik, melynek során egy mindössze 1,8-2,85 mm-es metszést ejtenek a szaruhártya külső szélén, majd ezen át távolítják el az elhomályosodott lencsét. A lencse tokja azonban megmarad, s ebbe ültetik be a műlencsét. A kezelés előtt a páciens feszültségét gyógyszerrel csökkentik, szemcsepp formájában pedig helyi érzéstelenítést végeznek. A beavatkozás mindössze 25-30 percet vesz igénybe.

#img1#"Az, hogy később miként alakul a szürkehályog-kezelésen átesett páciens látása, nagyban függ az alkalmazott műszemlencsétől. A hagyományos, egyfókuszú lencsék egyetlen távolságban, rendszerint távolra nézéskor biztosítják az éles látást. A többfókuszú lencsék biztosítják a közelre és távolra látást is, azonban nehéz megszokni, és a kartávolságban lévő képek látását is negatívan befolyásolják. Ma már azonban hazánkban is elérhetőek az alkalmazkodásra képes lencsék, melyek esetében egyáltalán nem - vagy csak bizonyos esetekben - szükséges szemüveg használata" - magyarázza Dr. Kerek Andrea, az Optimum Látásjavító Lézerközpont vezető főorvosa.

A szürkehályog-eltávolítás mára mindennapossá vált, hazánkban mintegy 60 ezer szürkehályog-műtétet végeznek évente, azonban gyakran több hónapos várakozási idővel. Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban azonban elkerülheti ezt a kellemetlen procedúrát.

"Rám volt bízva mind a vizsgálat, mind a kezelés időpontjának kiválasztása, tehát nem kellett várnom, de kaptam időt arra, hogy lelkileg felkészüljek" - számol be tapasztalatairól Judit.

Az Optimum Látásjavító Lézerközpontban alkalmazott gyors és hatékony eljárások bennfekvés nélküli kezelést tesznek lehetővé. A legjobb elérhető látásminőség érdekében több beültethető lencse közül is választhat, így például elérhető a legújabb, alkalmazkodásra képes Crystalens HD lencse is, mely a hályog kezelésén túl az öregszeműség problémáját is orvosolja.

Ismerkedjen meg az Optimumnál elérhető lehetőségekkel, és - ha úgy ítéli meg - jelentkezzen a vizsgálatunkra, hogy mielőbb újra eredeti színeiben szemlélhesse a világot!