Szem, látás

Az anyaméhben rejlik az egészséges szem titika


Amerikai kutatók kimutatták, hogy a testen keresztül az anyaméhbe jutó fény fontos szerepet játszik a szem fejlődésében.

A Nature szakfolyóiratban közzétett kutatásból az derült ki, hogy a vemhességüket teljes sötétségben eltöltő egerek utódaiban megváltozik a szem fejlődése. Ez arra utal, hogy a fény kis mennyisége szükséges a vérerek növekedésének szabályozásához a szemben. A kutatók azt remélik, hogy a felfedezés segít a szembetegségek alaposabb megértésében.

Egy egér vagy ember szervezetében nincs elég fény ahhoz, hogy látni lehessen a testen belül, de kis mennyiségű fény azért bejut kívülről. A San Franciscó-i Kalifornia Egyetem és a Cincinnati Gyermekkórház kutatói úgy vélik, hogy ez a szervezetbe jutó fény megváltoztatja a szem fejlődését, legalábbis egerekben. Normális esetben hyaloid érhálózat alakul ki, amely fejlődése közben segíti a retina táplálását. Ezek az erek azonban akadályoznák a látást, ha megmaradnának, ezért később a szervezet eltávolítja ezeket, mint az elkészült háznál az állványzatot.

A kutatók azt állítják, hogy ez nem történik meg akkor, amikor az egerek teljes sötétségben töltik a vemhességüket. A kritikus időtartam körülbelül 16 nap, ami nagyon későnek számít az egerek vemhességében, de körülbelül az első harmadnak felel meg az emberekben.

A kutatók abban bíznak, hogy eredményeik segítenek majd az emberi szembetegségek alaposabb megértésében, amelyek közül sok a vérerekre vezethető vissza. Néhány koraszülött csecsemőben koraszülött retinopátia alakul ki, mely során a szemben lévő vérerek rendellenes növekedése retinakárosodást és látásvesztést eredményez.

Koraszülött retinopátia esetén a vérerek túlnövekedése figyelhető meg, és ez történt a kísérletben részt vevő egerekben is. A kutatás azt mutatta, hogy az egerekben a fény aktiválta a melanopszin fehérjét, amely a biológiai óra szabályozásában is szerepet játszik, és amely az emberekben is előfordul. Azt azonban egyelőre nem lehet tudni, vajon ugyanezek a folyamatok játszódnak-e le az emberekben és más állatokban is.