Szem, látás

Az akupunktúra segíthet az amblyopiás esetek kezelésében


A legújabb kutatások szerint az akupunktúra kiváló alternatívája lehet a szem leragasztásának a gyermekkori amblyopiás (lusta szem) esetek kezelésekor.

Az amblyopiás esetek egyharmada-fele a két szem különböző fénytörő tulajdonsága (közellátás, távollátás) miatt alakul ki. A fénytörési hibák korrigálásának leghatékonyabb módja 3 és 7 éves kor között a szemüveg vagy kontaktlencse használata, de az idősebb gyermekek esetében ez a módszer már kevésbé hatékony. A 7 és 12 év közti korosztályban általában a szem leragasztását választják a másik szem tunyaságának feloldására, ez azonban érzelmi problémákat és fordított amblyopiát okozhat.

Dr. Jianhao Zhao (Kínai Hong Kong Egyetem) és kollegái az akupunktúra terápiás hatásait vizsgálták 88 amblyopiás gyermek esetében. A gyermekek közül 43-an kaptak akupunktúrás kezelést, 45 gyereknél pedig a hagyományos szemragasztásos módszert alkalmazták. A 15 hetes terápiás kezelési folyamat végén a gyógyulási arány 16.7 százalékos volt a hagyományos kezelés esetében és 41.5 százaléka az akupunktúrás csoportban.

A kutatás részletes leírása az Archives of Ophthalmology című szaklap decemberi számában olvasható.