Szem, látás

A videojátékok javítják a látást

betegszoba.hu


Az akciójátékok javíthatják a felnőttek látásának is néhány tulajdonságát, mutatott rá egy amerikai tanulmány.

A kutatók szerint az akciójátékok javíthatják a szem kontrasztérzékenységét, egy homogén háttér előtt jobban meg tudják különböztetni a szürke árnyalatait azok, akik szoktak játszani. A kontrasztérzékenységnek fontos szerepe van az éjszakai vezetésben, vagy rossz látási viszonyok között.

A tanulmány felveti a lehetőségét, hogy a rendszeres videojáték tréning javíthatja a látást. A kontrasztos látás az a terület, ami elsők között szokott károsítani az öregedés. Ezt a tulajdonságot eddig csak fizikai beavatkozással, műtéttel, szemüveggel, vagy kontaktlencsével lehetett javítani.

A vizsgálat során a kutatók azt találták, hogy a rendszeres akciójátékosok jobban teljesítenek a teszteken, és azok, akik nem szoktak játszani, javulnak, ha elkezdenek rendszeresen játszani. Ezek a javuló eredmények hosszú időn át megmaradtak, ami azt a korábbi feltételezést is megcáfolta, hogy a monitor előtt töltött hosszabb idő feltétlenül káros a látásra, írta meg a BBC.

Gary Rubin, a University College London Szemészeti Intézetének professzorát meglepték az eredmények. Már korábban is néhány kutatás arra jutott, hogy bizonyos látásfunkciók fejleszthetőek, például a fókuszmező szélessége. A kontrasztérzékenység viszont egy alapvető funkció, és ezek jellemzően nem változtathatóak meg felnőttkorban.

A kutatók az eredmények alapján érdemesnek tartják további vizsgálatokat folytatni a témában.

Forrás: www.ictpress.hu