Szem, látás

A vakoknál fejlettebb a tapintás


Azok, akik vakon születnek, jobban ráhangolódnak a tapintásból származó információkra, és gyorsabban is dolgozzák fel azokat, mint látó társaik, derül ki a Journal of Neuroscience október 27-i számából.

A McMaster Egyetem kutatócsoportja Daniel Goldreich vezetésével megvizsgálta, hogy azoknál az embereknél, akik egy bizonyos érzékelésre különösen rászorulnak - például, ahogy a vakok a tapintásra - vajon gyorsabb lesz-e ez a képesség. "Az eredményekből kiderül, hogy az agy többek közt úgy alkalmazkodik a látás hiányához, hogy felgyorsítja a tapintási érzékelést." - mondta el Goldreich. "A tapintásból származó információk gyorsabb feldolgozása valószínűleg javítja a vakok életminőségét, mivel ők sokkal inkább rászorulnak a nem-vizuális érzékelésre."

A szerzők a tapintási képességeket vizsgálták 89 látó és 57, valamilyen fokban látássérült ember esetében. A 22 születésétől fogva vak ember jobban teljesített a látóknál és azoknál, akik később veszítették el a látásukat. Az eredmények arra utalnak, hogy a vakság korai megjelenése a tapintás érzékelésének erőteljesebb kialakulásával jár. Az még azonban nem világos, hogy ez az előny az agy látáshiányhoz való alkalmazkodása miatt alakul ki, vagy pedig mert egész életükben a Braille írásra szorultak.