Szem, látás

A vak emberek is képesek lesznek látni


Egy valódi áttörésnek nevezhető újítás révén, tudósoknak sikerült egy olyan elektronikus eszközt kifejleszteniük, amely vakok számára lehetővé teszi, hogy újra "lássanak", természetesen nem a szemükkel, hanem egy másik érzékszervükkel: a nyelvükkel.

 A különleges megoldás lelke egy aprócska kamera, amely képeket rögzít, és a felvételeket elektromos impulzusokká alakítják. Ezek, a képeket leíró jelek pedig a nyelv felületén válnak érzékelhetővé. 

 A megoldás valódi mérföldkőnek számít, mivel az eljárás tesztjei során igazolták, hogy az idegeken keresztül az agyba továbbítva, ezek, a nyelven keresztül érkező jelek ismét képi információvá alakulnak. A BrainPort nevű szerkezet kinézetre egy napszemüveghez hasonlít, amely összeköttetésben áll egy műanyag, nyalókához hasonlító eszközzel. Az adatfeldolgozás feladatait egy különálló, kb. mobiltelefon méretű szerkezet látja el, amelyet kézben is hordozhat a felhasználó vagy a zsebébe is teheti. A műanyag nyalókán 600 elektróda közvetíti az információt, amelyek annak függvényében pulzálnak, hogy mekkora a fény az adott elektródának megfelelő képrészen. Az apró kézi vezérlőegység pedig a képi információ elektronikus jelekké alakításán kívül lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy a képbe belenagyítson, illetve zoomoljon.

A próbákon a szerkezetet használók úgy nyilatkoztak, hogy mindössze 20 órányi gyakorlás után képesek voltak kivenni alakokat, formákat és még jelzéseket is felismerni. A kutatók a szerkezet használatának begyakorlását a biciklizés megtanulásához hasonló folyamatként jellemezték.  Az apró, 2,5 cm átmérőjű optikával rendelkező kamerára épülő eszközt már szeretnék idén kereskedelmi forgalomba hozni a megoldást kidolgozó kutatók. A szakemberek szerint az eszköz remek megoldás arra, hogy a vakok érzékeljék környezetüket, és akár közlekedési táblákat vagy más figyelmeztető jeleket is felismerjenek.